Κάτω η παραγωγή σιτηρών, πάνω τα ψυχανθή

 23/09/2015

Πτώση στη φετινή παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της ΕΕ δείχνουν τα στοιχεία των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, η οποία αποδίδεται εν μέρει στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την νέα ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή, μεγάλη αύξηση 35% καταγράφεται στην παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών εκτιμούν ότι φέρνει η σοδειά αρακά, σόγιας κ.ά. για το 2015.


Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από τις Copa Cogeca στις 22 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης των ομάδων εργασίας για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, εκφράζοντας ταυτόχρονα σοβαρές ανησυχίες για τα οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους αγρότες καθώς οι τιμές των σιτηρών είναι οι κατώτερες δυνατές και δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.
Επί του θέματος, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα σιτηρά, κ. Max Schulman, δήλωσε: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ-28 θα είναι μειωμένη κατά 6,9% το τρέχον έτος φθάνοντας τους 298 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με τους 320,5 εκατ. τόνους το περασμένο έτος, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτική και των κακών καιρικών συνθηκών σε πολλές χώρες. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή συγκομιδή όπως πέρυσι που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές των σιτηρών είναι οι κατώτερες δυνατές και δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας τους αγρότες με σοβαρά προβλήματα ταμειακών ροών».
«Ως εκ τούτου, πρέπει να ενταθούν οι εξαγωγές και να βρούμε νέες διεξόδους στην αγορά. Χαιρετίζουμε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ. Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί βοηθούν επίσης τους αγρότες στην καλύτερη διαχείριση των ταμειακών ροών τους από την περασμένη σεζόν και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την καταβολή άμεσων πληρωμών, χωρίς τους σχετικούς εκ των προτέρων επιτόπιους ελέγχους. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των ταμειακών ροών των αγροτών. Οι νέοι κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές (MifidII) θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τον γεωργικό τομέα με εργαλεία προστασίας από τους κινδύνους της αγοράς», είπε.
Και συνέχισε αναφέροντας «Φέτος η συγκομιδή ελαιοκράμβης στην ΕΕ-28 είναι επίσης κάτω 11,2% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών στην επεξεργασία των σπόρων και τις κακές καιρικές συνθήκες, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας την ανάληψη δράσεων και την αξιολόγηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα στον τομέα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών της ΕΕ, ο οποίος είδε μια τεράστια αύξηση κατά 35% στην παραγωγή εν μέρει λόγω των απαιτήσεις για πρασίνισμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για την κτηνοτροφία και την βιομηχανία ζωοτροφών της ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η παραγωγή να βρει το δρόμο της προς την αγορά».
Βρείτε εδώ τους σχετικούς πίνακες:
Εκτιμήσεις Copa Cogeca για τα σιτηρά της ΕΕ.xls

Εκτιμήσεις Copa Cogeca για τους πρωτεινούχους σπόρους της ΕΕ.xls

Εκτιμήσεις Copa Cogeca για τους ελαιούχους σπόρους της ΕΕ.xls

πηγη:www.agronews.gr