Το φορολογικό των αγροτών και πλήθος καυτών οικονομικών φακέλων σε αναμονή για τον Οκτώβριο

24.09.2015 


Το φορολογικό των αγροτών και πλήθος καυτών οικονομικών φακέλων σε αναμονή για τον Οκτώβριο Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία, όπως αυτή των αγροτών και ο ΦΠΑ στα νησιά, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ και να μείνει η χώρα χωρίς ρευστό τον Δεκέμβριο.
Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και παράλληλα να προωθηθούν ορισμένες κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
 
Αναλυτικότερα, στο μέτωπο της φορολογίας η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα -που θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές μας- προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις, αφού τα περισσότερα από τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο πλήττουν χιλιάδες φορολογουμένους.
 
Για παράδειγμα, από την 1η Οκτωβρίου θα καταργηθεί η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε μία πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κ.ά.) ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέχρι τα τέλη του 2016.
 
«Καυτή πατάτα» το αγροτικό
 
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, προβλέπεται σε δύο δόσεις η αύξηση τόσο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% σήμερα στο 26% το 2017, όσο και του συντελεστή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο 0,33 ευρώ την 1η Οκτωβρίου του 2016.
 
Με τους αγρότες και τις οργανώσεις του να είναι σε διαδικασία διοργάνωσης κινητοποιήσεων, από τις οποίες δόθηκε μια «γεύση» σε πολλά σημεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας τις τελευταίες προεκλογικές μέρες, η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, όπως ο καθορισμός των τεκμαρτών δαπανών, οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων, που προτάθηκαν από το αγροτικό προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιστάθμισμα στο νέο φορολογικό των αγροτών, καθώς και ο αριστερού χαρακτήρα, ''προστατευτισμός''.
 
Τα βασικά σημεία της εν λόγω πρότασης είναι τα εξής:
-Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης θα τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.
-Διαχωρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η φορολόγησή του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της ''αγροτικής επιχείρησης'' και ''γεωργικής εκμετάλλευσης'' αλλά και της έννοιας του ''αγρότη''. Όπως αναφέρεται σχετικά, με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεσπίζονται επίσης ευνοϊκοί συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, αλλά και για συνεταιριστικές δομές, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σχήματα κοινωνικής οικονομίας κ.λπ..
-Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.
 
Οι εκκρεμείς φάκελοι
 
Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν ακόμη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς οι όροι θα είναι λιγότερο ευνοϊκοί για όσους οφειλέτες είναι ασυνεπείς, ενώ παράλληλα θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα καθορίζουν ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση.
 
Εντός του ερχόμενου μήνα θα «περάσουν» ακόμη η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (από το 2016) και η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
 
Παράλληλα θα επανασχεδιαστούν τα κλιμάκια φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, ενώ θα αρθούν τα νομικά εμπόδια για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.
 
Μέσα στον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι η 5η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2016 στη Βουλή και την αναθεώρηση του τρέχοντος.
 
Οι τράπεζες
 
Στον τραπεζικό τομέα, επισης, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης -το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου- είναι βασική προϋπόθεση για να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να επανέλθει η εμπιστοσύνη, να πάρει μπροστά η οικονομία και να αρθούν τα capital controls.
 
Ωστόσο οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Τόσο οι τράπεζες όσο και η νέα κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα πρέπει οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εν γένει η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθούν πριν από την εκπνοή του έτους για να αποφύγουν το bail in. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει η νέα Βουλή να ψηφίσει τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Προς το παρόν ο λογαριασμός για το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν δεν έχει καθοριστεί. «Βρισκόμαστε στη φάση που η ΕΚΤ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και αμέσως μετά οι τράπεζες θα αναζητήσουν τρόπους να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, και θα αρχίσουν να συνομιλούν με τους επενδυτές», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στο Reuters ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «τεράστιο» ποσό τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για τις τράπεζες, το οποίο έχει στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ιδρύματα και να αρθούν τα capital controls. Για τους Έλληνες τραπεζίτες η ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και αν καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα τότε θα προχωρήσει με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη, συνεπώς δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα τώρα.

πηγη:www.paseges.gr