Ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές βιολογικής κτηνοτροφίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει πρόβλημα όμως στην κατανομή δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους

 24/9/2015

Ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές βιολογικής κτηνοτροφίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει πρόβλημα όμως στην κατανομή δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταβληθούν οι πληρωμές για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πληρωθούν τα έτη 2013 και 2014. Αυτό αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχει «εμπλοκή» με την κατανομή των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση. Πριν φύγει από το υπουργείο ο κ. Αποστόλου το έργο της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης το είχαν αναλάβει οι Περιφέρειες, οι οποίες έπρεπε να το συντάξουν ξεχωριστά στην ευρύτερη περιοχή τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Μελάς όμως αποφάσισε να πάρει το έργο από τις Περιφέρειες και να προχωρήσει σε μια «τεχνική λύση» για την κατανομή των δικαιωμάτων. Τώρα η νέα ηγεσία καλείται να λύσει το πρόβλημα.
Αναφερόμενη στις πληρωμές της βιολογικής κτηνοτροφίας, η Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το 2012 που ξεκίνησε το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν κάποιες εκτάσεις βοσκοτόπων. Αυτές οι εκτάσεις το 2013 και το 2014 μειώθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μηδενίστηκαν, μετά την «τεχνική λύση» που εφαρμόστηκε το 2014. Τότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα με άλλον αριθμό στρεμμάτων θα έμπαινε στο πρόγραμμα ο κτηνοτρόφος στη δήλωσή του και άλλος θα ήταν το 2013 και το 2014. Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι θα τους επιβάλλονταν κυρώσεις και κάποιοι θα απεντάσσονταν από το πρόγραμμα. Θα έπρεπε να υπάρχουν οι ίδιες εκτάσεις βοσκοτόπων σε όλη την διάρκεια του προγράμματος. Εμείς προχωρήσαμε στην απεμπλοκή των κριτηρίων επιλεξιμότητας του Πρώτου Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) από τον Δεύτερο Πυλώνα (πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας). Προστέθηκαν εκτάσεις βοσκοτόπων και ξανάγινε η κατανομή. Οι σχετικοί φάκελοι έχουν πάει στις κατά τόπους ΔΑΟΚ για τον τελικό έλεγχο της βιολογικής του 2012. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι για το 2012. Στη συνέχεια θα γίνουν οι πληρωμές για το 2013 και 2014, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με τα βοσκοτόπια. Αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές αυτές μέχρι το τέλος του έτους».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το θέμα της κατανομής δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους, η Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε «σε ότι αφορά την κατανομή δικαιωμάτων για τις άμεσες ενισχύσεις φέτος, περιμένουμε την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (στις 25 Μαΐου) και πρέπει να εμπλακούν οι Περιφέρειες. Εμείς έχουμε ολοκληρώσεις τις εκπαιδεύσεις των συνεργείων που θα κληθούν να προχωρήσουν στην σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και έχει γίνει το υπόβαθρο. Υπήρξε «εμπλοκή» στο θέμα κατά τη θητεία του υπηρεσιακού υπουργού κ. Μελά, ο οποίος είχε διαφορετική εκτίμηση για το θέμα και σταμάτησε το έργο των περιφερειών. Πάντως μέχρι στιγμής η υπουργική απόφαση του κ. Αποστόλου, για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η κατανομή των δικαιωμάτων, ισχύει μέχρι να αναιρεθεί από άλλη απόφαση».

Μιλώντας ο ΑγροΤύπος για το θέμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, μας ανέφερε τα εξής: «μέχρι στιγμής με απόφαση του υπουργείου έχει μπλοκαριστεί το θέμα της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Αρχικά είχαμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε στο έργο αλλά τελικά μας το αφαίρεσαν. Ελπίζουμε ο κ. Αποστόλου που γνωρίζει το πρόβλημα να δώσει λύσεις και να ενημερώσει τους Περιφερειάρχες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Μελάς συζητώντας με τους κτηνοτρόφους είχε αναφέρει ότι οι Περιφέρειες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έργο. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν τα διαχειριστικά σχέδια είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε μια «τεχνική λύση», όπου ο κάθε κτηνοτρόφος ανάλογα του αριθμού των ζωών που έχει θα ελάμβανε βοσκοτόπια οριζόντια σε όλη την Ελλάδα. Το έργο θα αναλάμβαναν να το κάνουν οι κατά τόπους πύλες του ΟΣΔΕ και στην συνέχεια θα έδιναν τις εκτάσεις στην κάθε Περιφέρεια. Η «τεχνική λύση» θα πρέπει να ήταν προσωρινή και ταυτόχρονα θα έπρεπε να ξεκινούσαν τα διαχειριστικά σχέδια, γιατί θα έπρεπε να γίνουν οι έλεγχοι από την ΕΕ. Μάλιστα είχε υπάρξει συζήτηση με τον Επίτροπο της ΕΕ κ. Χόγκαν για το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα ο κ. Αποστόλου θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους και αν θα ξαναδοθεί το έργο στους Περιφερειάρχες.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr