Το μέλλον του τομέα της ζάχαρης σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

16.11.2015 

Το μέλλον του τομέα της ζάχαρης σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Το μέλλον του τομέα της ζάχαρης, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αυτή την περίοδο πρόκειται να απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Το θέμα τέθηκε κατόπιν αιτήματος της ιταλικής αντιπροσωπίας, η οποία ζητά να εξασφαλιστεί μια ομαλή προσγείωση, όταν το σύστημα των ποσοστώσεων τελειώσει το 2017, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό.

Σημειώνεται πως το εν λόγω θέμα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τον προηγούμενο Ιούλιο, όπου ορισμένες αντιπροσωπείες μοιράστηκαν τις ανησυχίες της ιταλικής αντιπροσωπείας και τόνισαν ότι το μέλλον του τομέα της ζάχαρης θα πρέπει επίσης να είναι το επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα ασχοληθεί μόνο με θέματα γεωργικής πολιτικής και θα ξεκινήσει στις 10.00 ώρα Βρυξελλών, προεδρευόμενο από τον κ. Fernand Etgen, υπουργό Γεωργίας, Αμπελουργίας και Προστασίας των Καταναλωτών του Λουξεμβούργου.

Η απλούστευση της ΚΑΠ

Στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης της εν λόγω συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αυτή η απλούστευση αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την απλούστευση και μείωση της νομοθεσίας της ΕΕ όπου είναι δυνατόν.

Σχετικά με αυτό το θέμα, τα όργανα της ΕΕ αποφάσισαν να εξετάσουν όσα συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και να εντοπίσουν τις πιθανές βελτιώσεις βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και, επίσης, τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα την επόμενη φορά.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την ατζέντα της απλούστευσης και τη συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2015.

Για περισσότερα επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: Απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΓΠ)

Τα προβλήματα των αγροτικών αγορών

Επίσης, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσχερειών σε διάφορους αγροτικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων € που παρουσιάστηκαν στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσχερειών ρευστότητας που υφίστανται οι γεωργοί, στη σταθεροποίηση των αγορών και στη βελτίωση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Τα λοιπά θέματα

Επίσης, οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία των εργασιών που αφορούν διεθνή θέματα εμπορίου γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για συνεχιζόμενες εμπορικές διαδικασίες σε διμερές, περιφερειακό ή πολυμερές επίπεδο από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά θέματα για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Τέλος, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με το καθεστώτα διανομής γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, τις υγειονομικές απαγορεύσεις εισαγωγών χοίρων στη Ρωσία, και για μια συνάντηση σχετικά με το κυνήγι και τη διαχείριση των θηραμάτων.

Συνέντευξη τύπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της συνεδρίασης (γύρω στις 17.00).

Η συνέντευξη τύπου και οι δημόσιες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν με βίντεο συνεχούς ροής: http://video.consilium.europa.eu

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr