Πιθανώς μη καρκινογόνο λέει η Ευρώπη για το Roundup

 16/11/2015

Ότι πιθανώς δεν προκαλεί καρκίνο η δραστική ουσία glyphosate που περιέχεται στα φυτοπροστατευτικά Roundup της Monsanto, κατέληξε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA),
που απορρίπτει πρόσφατο εκ διαμέτρου αντίθετο πόρισμα του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC).
Ωστόσο, η EFSA συνέστησε να ανέβει ο βαθμός επικινδυνότητας της δραστικής αυτής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν αυστηρότερα όρια για την εφαρμογή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή, εξέτασε την glyphosate μόνη της, όχι σε συνδυασμούς, οπότε είναι πιθανό το πόρισμά της να μην ισχύει αν γίνει μίξη με άλλες ουσίες, λέει στην έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο την απαγόρευση της ελεύθερης διάθεσης στα καταστήματα με είδη κηπουρικής του ζιζανιοκτόνου Roundup της εταιρείας Monsanto, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μάχης εναντίον των φυτοπροστατευτικών που θεωρούνται εν δυνάμει βλαβερά για τον άνθρωπο, βάσει του πορίσματος του IARC.
Η ανακοίνωση της EFSA
Η EFSA και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ολοκλήρωσαν την επαναξιολόγηση του glyphosate, χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως σε ζιζανιοκτόνα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το glyphosate δεν είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους και προτείνει ένα νέο μέτρο ασφαλείας, που θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους για υπολείμματα glyphosate στα τρόφιμα. Το συμπέρασμα θα χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει ή όχι το glyphosate στη λίστα των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην Ε.Ε., καθώς και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να επαναξιολογήσουν την ασφάλεια των παρασιτοκτόνων που περιέχουν glyphosate και κυκλοφορούν στην επικράτειά τους.
Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων από την EFSA και εκπροσώπους από αντίστοιχους οργανισμούς των κρατών μελών έθεσε ως ανώτατο όριο έκθεσης για το glyphosate τα 0,5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται τέτοιο ανώτατο όριο για τη συγκεκριμένη ουσία.

πηγη:www.agronews.gr