ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 31,8 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν ακόμη δύο πληρωμές ΠΣΕΑ, από το 2016 θα πληρωθούν οι φετινές ζημιές

9/12/2015

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 31,8 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν ακόμη δύο πληρωμές ΠΣΕΑ, από το 2016 θα πληρωθούν οι φετινές ζημιές Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (8 Δεκεμβρίου 2015), η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά, βαμβάκια και καπνά από διάφορα ζημιογόνα αίτια, που αφορούσαν το έτος 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων ανήλθε στα 31.859.177 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε σε 24.466 δικαιούχους παραγωγούς, με τους νομούς Ροδόπης, Πέλλας, Ηλείας και Ημαθίας να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνουν δύο ακόμη πληρωμές που θα αφορούν κρατικές ενισχύσεις (ΚΟΕ – ΠΣΕΑ) που αφορούν το 2011 και το 2012.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Φάνης Κουρεμπές, πρόεδρος του ΕΛΓΑ, «με την τελευταία πληρωμή, που έγινε χθες Τρίτη, ουσιαστικά ολοκληρώνονται οι πληρωμές που αφορούν αποζημιώσεις που πληρώνει ο Οργανισμός για το 2014. Έχουν μείνει μόνο κάποιες ενστάσεις που ορισμένα Υποκαταστήματα δεν έχουν προλάβει ακόμη να εκκαθαρίσουν λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε και κάποιες ζημιές που έγιναν στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Μέχρι το τέλος του 2015 προβλέπεται να προχωρήσει ο Οργανισμός σε δύο ακόμη πληρωμές που θα αφορούν ΠΣΕΑ. Πρόκειται για τις ετήσιες πληρωμές του 2011 και 2012. Φέτος αναμένεται να καταβληθούν για ΠΣΕΑ, μετά από την έγκριση της ΕΕ, συνολικά περίπου 15 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη πληρωθεί γύρω στα 9,5 εκατ. ευρώ και υπολείπονται να πληρωθούν περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές του 2016 θα ξεκινήσει να πληρώνει ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2015. Τα δύο τελευταία έτη έχουμε μεγάλες ζημιές στη φυτική παραγωγή. Μάλιστα φέτος καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα για αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές που εισπράξαμε από τους παραγωγούς και έτσι αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα των προηγούμενων ετών. Το 2015 θα ρίξουμε το βάρος μας στις ζημιές που έγιναν στα βαμβάκια οι οποίες ήταν πολύ μεγάλες».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για τις διαμαρτυρίες πολλών παραγωγών που τους παρακρατήθηκε από την βασική ενίσχυση όλο το ποσό τις ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ (μέχρι πέρσι γινόταν η παρακράτηση του 50% στην πρώτη πληρωμή και το υπόλοιπο στην εκκαθάριση), ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι «με την υποβολή του ΟΣΔΕ από το σύνολο των 676.000 παραγωγών περίπου το 50% υπέγραψαν εντολή για να παρακρατηθούν από τα χρήματα των ενισχύσεων οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι πύλες εισόδου ήταν υποχρεωμένες να τους ενημερώσουν ότι έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμής. Δηλαδή θα παρακρατηθεί από τον ΕΛΓΑ το ίδιο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης που θα τους καταβλήθηκε. Πληρώθηκαν το 90% άρα τους αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς το 90% της εισφοράς που έπρεπε να πληρώσουν. Δυστυχώς δεν ενημερώθηκαν οι παραγωγοί. Από τον επόμενο χρόνο συζητάμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως θα τρέξουν οι πληρωμές για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr