Η Θεσσαλονίκη δίνει τον τόνο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

13/01/2016

Πρώτο ζητούμενο η ενότητα, δεύτερο μαζικότητα και μαχητικότητα και τελευταίο η δυναμικότητα, δηλαδή ο αποκλεισμός του οδικού δικτύου.Πανάγος Γιάννης   
Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη καθορίζονται οι αποφάσεις για τη μορφή, με την οποία θα εκδηλωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπροστά στον καταιγισμό μέτρων που υφίστανται αυτό τον καιρό οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου και τα οποία αναμένεται να σηκώσουν από τον καναπέ ακόμα και τους πιο διστακτικούς σε «θερμές» εκδηλώσεις αγρότες.
Πρώτο ζητούμενο η ενότητα, δεύτερο μαζικότητα και μαχητικότητα και τελευταίο η δυναμικότητα, δηλαδή ο αποκλεισμός του οδικού δικτύου.

Με την «Πρωτοβουλία» της Πέλλας να έχει ήδη ανάψει τα «προζύμια» των συγκεντρώσεων (συμβολικές καταλήψεις γραφείων ΟΓΑ) και το στρατηγείο της ΠΑΣΥ να ετοιμάζει κάθοδο στις εθνικές από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, τον τόνο της ευρύτερης εξέλιξης στο αγροτικό μέτωπο αναμένεται να δώσει η συνάντηση της Πέμπτης 14 του μήνα στην αίθουσα «Γερμανός» της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Το προσκλητήριο αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης που έγινε πριν από καιρό στο Περιστέρι και προσπαθεί να ενώσει τις φωνές των αγροτών ή τουλάχιστον να εκφράσει από κοινού το Πανελλαδικό Συντονιστικό (νεολαίοι 2008) και το «κίνημα των προέδρων» (πρώην ΕΑΣ) που τον τελευταίο καιρό εντείνει τη δραστηριότητά του, με ορμητήριο τις δυνάμεις Σιδερόπουλου στον Πλατύκαμπο (Θεσσαλία).
Οι πληροφορίες θέλουν το σύνολο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αγροτών να αντιλαμβάνονται ότι μια μαζική κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να «αλλάξει η συνταγή» στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιχειρεί να εφαρμόσει αυτό τον καιρό η κυβέρνηση, όχι κατ’ ανάγκη με τις επιταγές των Βρυξελλών.
Όσο περνάει ο καιρός και με τον τρόπο που ξεδιπλώνονται τα φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα μέτρα σε βάρος των αγροτών, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μάλλον βάσει τακτικής, να μεταφέρει όλο το βάρος των εισπρακτικών αναζητήσεων στους αγρότες, ενδεχομένως και σε κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο ήσυχη αυτή τη φορά την υπαλληλική τάξη που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της εκλογικής της πελατείας. Κι αυτό, όχι γιατί η φοροδοτική ικανότητα των αγροτών είναι τέτοια που να μπορεί να σηκώσει τα νέα τεράστια βάρη, αλλά γιατί εκτιμάται ότι η έλλειψη οργάνωσης στις τάξεις τους δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η συνάντηση της Θεσσαλονίκης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι οι δυνάμεις που δείχνουν να συγκεντρώνονται σ’ αυτή είναι σε θέση να διαμορφώσουν μια άλλη κατάσταση σε ότι αφορά τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα, το δεύτερο που τίθεται είναι η μαζικότητα και η μαχητικότητα και το τελευταίο που μένει είναι η δυναμικότητα με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δηλαδή ο αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου.  
Σύμφωνο επιβίωσης θέλουν οι αγρότες και ετοιμάζονται για τα μπλόκα
Σε αναζήτηση του μέγιστου δυνατού βαθμού συσπείρωσης, ώστε να κατέβει συντονισμένα στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για τα προωθούμενα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό παραμένει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, που ψάχνει απεγνωσμένα να συνάψει το δικό του «σύμφωνο επιβίωσης», όπως χαρακτηριστικά λένε πολλοί από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Πάντως, η ενότητα παραμένει το ζητούμενο, αφού ως ώρας οι αντιδράσεις κρίνονται αποσπασματικές, στρώνοντας «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης.

Σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων έχουν μείνει μέχρι τώρα οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών με έξοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, ακόμη και μετά την προκλητική, κατά πολλούς, δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι «δεν υπάρχουν αντιδράσεις στα μέτρα».
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συμβολική κατάληψη μισής ώρας, από τις 11 το πρωί, πραγματοποίησαν την Τετάρτη αγρότες και κτηνοτρόφοι στην είσοδο του περιφερειακού υποκαταστήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έχοντας επιδώσει προηγουμένως το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον αρμόδιο διευθυντή κι ενώ οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ (Μπούτας, Μαρούδας) καλούν τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 του μήνα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών τόνισε: «Είναι αδύνατον να πληρωθούν όλα αυτά τα λεφτά που μας ζητούν. Ας μας αφήσουν επιτέλους να δουλέψουμε στα χωράφια μας και να κρατήσουμε δυνατό τον πρωτογενή τομέα, που όπως υποστηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, μαζί με τον τουρισμό, της ελληνικής οικονομίας».
Επιπλέον σημείωσε ότι εάν τελικά ψηφιστούν τα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φορολογικό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, τότε «θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι οδηγούνται σε έξοδο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κλάδο, γεγονός που θα σημάνει και την ερήμωση της υπαίθρου».
Μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Αντί να αυξάνουν τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΟΓΑ, ας φροντίσουν καλύτερα να προχωρήσουν σε εκκαθάριση του μητρώου του, αφού από τους 1.250.000 ασφαλιζόμενους, μόνο οι 250.000 είναι αγρότες».
«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δίνουν μάχη σε καθημερινή βάση για να μπορέσουν να επιβιώσουν», είπε ο κ. Χαλκίδης και πρόσθεσε πως εντός της ημέρας θα αποφασισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που έχουν ζητήσει, είτε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ή τον υπουργό Άμυνας-πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ή ακόμα και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και ακόμα δεν έχει ορισθεί, ο κ. Χαλκίδης επισήμανε: «Είμαστε ο μόνος κλάδος που αποφεύγουν να συναντήσουν και απορώ γιατί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να τους θέσουμε τους προβληματισμούς μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».
Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών, αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο. Τονίζεται ότι για απόψε (20:00) έχει προγραμματισθεί ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Τρίγλια Χαλκιδικής η οποία, σύμφωνα με τον αγρότη Γιώργο Τσακίρογλου, στοχεύει στη «συσπείρωση και καλύτερη οργάνωσή τους στον νομό».

Την Πέμπτη 14 μαζεύονται στη Θεσσαλονίκη του συντονιστικού


Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεών τους. Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Επιτροπής, έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες χωριών και περιμένουν να δοθεί το σήμα για να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα.
Στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.
Στις 15 του μήνα καλεί σε έξοδο τα τρακτέρ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας


Συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων της ΕΟΑΣΝΛ σε χωριά του νομού, όπως και οι συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των αγροτικών κινητοποιήσεων που μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Με στόχο την έξοδο τρακτέρ σε πλατείες των χωριών της Λάρισας από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου περιόδευσε την Τρίτη κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε Βασιλί-Υπέρεια-Σταυρό και σήμερα το απόγευμα θα γίνει περιοδεία σε Σιτόχωρο-Ρευματιά-Δασόλοφο-Βασιλικά-Βαμβακού στην επαρχία Φαρσάλων.
Ενημέρωση πραγματοποιείται την Τετάρτη και αύριο από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ όπως Νίκαια-Χαρά-Ν.Λεύκη -Κυπάρισσος-Αγ. Ανάργυροι-Γαλήνη-Πλατύκαμπος-Ελευθέριο-Γλαύκη-Ν.Περιβόλι-Καλαμάκι του Δήμου Ελασσόνας, σε Τύρναβο-Αμπελώνα-Δαμάσι.
«Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείς των χωριών την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να δώσουν στο πλάι της ενωτικά, μαζικά και μαχητικά τον αγώνα για την επιβίωση τους ενάντια στο 3ο Μνημόνιο, την άγρια φοροληστεία, τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια και την ΚΑΠ της Ε.Ε που μειώνει ως 60% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019.
Μας οδηγούν στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα με στόχο η γη και η παραγωγή να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και κάποιων που θέλουν και πιστεύουν ότι θα γίνουν και οι ίδιοι μεγαλοαγρότες και προβάλουν τέτοια αιτήματα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες μια ώρα αρχύτερα.
Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα σε χωριά δίνουμε αγώνα επιβίωσης, διεκδικούμε λύσεις και ικανοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου όπως έχει συζητηθεί και αποφασιστεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Καλούμε σε ενότητα με αυτά τα αιτήματα που απαντούν στις αγωνίες και προσφέρουν προοπτική στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Όλοι την Παρασκευή 15 Γενάρη τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών!
Όλοι στον δρόμο για την επιβίωση μας στήνοντας μπλόκο στα αντιαγροτικά μέτρα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ.

Πιο αναλυτικά το ημερολόγιο των κινητοποιήσεων ανά περιοχή με βάση το πλάνο των αγροτών:
Ραντεβού στον Προμαχώνα δίνουν οι Σερραίοι
Στις πλατείες των χωριών παραμένουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα τρακτέρ των αγροτών, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθούν λύσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό θα «συναντηθούν» με την κυβέρνηση στο μπλόκο που θα στήσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας από την Πρωτοβουλία Αγροτών
Συμβολική κατάληψη μισής ώρας, από τις 11 το πρωί της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου, πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην είσοδο του περιφερειακού υποκαταστήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έχοντας επιδώσει προηγουμένως το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον αρμόδιο διευθυντή.
Σύσκεψη αγροτών στον Τύρναβο την Παρασκευή
Ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου καλεί όλους τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα. Θέμα συζήτησης οι επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και ο συντονισμός δράσεων.
Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου βγαίνουν στις πλατείες στον Έβρο
Την απόφαση να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις την Κυριακή 17 Ιανουαρίου πήραν οι αγρότες σε σύσκεψη στο Εργατoϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, ενώ αργότερα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.
Κινητοποιούνται από 15 του μήνα οι αγρότες Τρικάλων
Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Πελοπόννησος

Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες της Αχαΐας
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα. Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα προς την Πάτρα. Η αυτοκινητοπομπή των αγροτών έφθασε περίπου στις 12:00 έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Δαλαμανάρα
Αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει για την προσεχή Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό Άργους - Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους.
Μπλόκα στη Μεσσηνία από τις 17 Ιανουαρίου
Μπλόκα ετοιμάζουν να στήσουν από 17 Ιανουαρίου και οι αγρότες στη Μεσσηνία, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη.

Κρήτη

Κατάληψη του ΟΓΑ Ηρακλείου και συνάντηση νέων Κρητικών με ΑποστόλουΤην Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης διοργάνωσαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηρακλείου, ως μορφή διαμαρτυρίας για την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.Την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι των νέων αγροτών, της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής και της περιφέρειας Κρήτης  συναντώνται στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.
Μία μέρα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών θα πάρουν μέρος σε πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων που θα γίνει στο Βελίδειο της Θεσσαλονίκης με θέμα τη διοργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.