Ποντάρουν με τα... χίλια στο καλαμπόκι οι αναλυτές

08/02/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Για τιµές προθεσµιακών στο καλαµπόκι που θα φτάνουν στο Χρηµατιστήριο του Σικάγο µέχρι και τα 600 σεντς ανά µπούσελ, από τα 370-380 σεντς που είναι τώρα τα συµβόλαια Μαρτίου και Ιουλίου, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές υποστηρίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα µειώσουν την παγκόσµια παραγωγή σηµαντικά.

Μάλιστα, είναι τόσο σίγουροι οι αναλυτές αλλά και οι στατιστικολόγοι για την επίδραση του καιρού στη διεθνή παραγωγή καλαµποκιού που επενδύουν τα χρήµατά τους στο χρηµατιστήριο.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα, ο Μπιλ Κιρκ, στατιστικολόγος και ιδρυτής της εταιρίας µετεωρολογικών προβλέψεων «Weather Trends 360», ο οποίος προβλέπει χαµηλές αποδόσεις για το προϊόν σε ΗΠΑ και Βραζιλία. «Το φαινόµενο Ελ Νίνιο θα σηµάνει πιο βροχερή άνοιξη (ειδικά τον Απρίλιο), µε αποτέλεσµα να καθυστερήσουν σηµαντικά οι φυτεύσεις», αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα Agprofessional. Στη συνέχεια το Ελ Νίνιο θα δώσει τη θέση του στη Λα Νίνια το ∆εκέµβριο 2016. «Η µετάβαση αυτή θα προκαλέσει ξηρασία και άνοδο της θερµοκρασίας πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά στη ζώνη καλαµποκιού των ΗΠΑ. ∆εν χρειάζεται να περιµένουµε το καλοκαίρι για την ξηρασία αφού θα αναλάβει η Λα Νίνια», λέει Κιρκ.
Συνολικά ο Κιρκ πιστεύει ότι το 2016 όσον αφορά τη συγκοµιδή καλαµποκιού θα παροµοιάζεται µε τις άσχηµες χρονιές του 1998 και του 2005.
Από την άλλη ο Φρανκ Λαπλάκα, πρόεδρος της επενδυτικής Imperial Futures, ψάχνει να βρει αν η ανοδική τάση στο καλαµπόκι έχει γερές βάσεις. «Από τεχνικής απόψεως η αγορά δηµητριακών µοιάζει καλή ειδικά για το πρώτο µισό του 2016», υποστηρίζει ο Λαπλάκα. «Στην αγορά, αν επαληθευτεί το σχέδιο που προβλέπουµε, φαίνεται ότι θα δούµε προθεσµιακά πάνω από τα υψηλά του περασµένου καλοκαιριού. Πιθανόν τα προθεσµιακά ∆εκεµβρίου (που τώρα είναι στα 392 σεντς ανά µπούσελ) να φτάσουν τα 446 σεντς.
           
Μείον 25% η σοδειά της Ν. Αφρικής
Περίπου 5 µε 6 εκατ. τόνους καλαµποκιού θα χρειαστεί να εισάγει η Νότια Αφρική, για να αντιµετωπίσει έλλειµµα στο εσωτερικό της λόγω της πολύ χαµηλής εγχώριας παραγωγής από την ξηρασία. Αυτό ανακοίνωσε στις 15 Γενάρη ο υπουργός γεωργίας της χώρας, Σεντζένι Ζοκβάνα, σηµειώνοντας ότι πρόκειται για εισαγωγές ρεκόρ. Σε µια πιο συγκρατηµένη εκτίµηση της Εθνικής Επιτροπής Καλλιεργειών (CEC), η µείωση στην παραγωγή υπολογίζεται στο 25% για το 2016, στους 7,44 εκατ. τόνους.
Τέλος, σύµφωνα µε το USDA, το έλλειµµα καλαµποκιού στη Ν. Αφρική ιντρίγκαρε το Μεξικό, το οποίο θα αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 1 εκατ. τόνους. Από την άλλη, η Ζάµπια, επίσης εξαγωγέας, σκέφτεται να µειώσει τις εξαγωγές της για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, στρέφοντας τη Νότια Αφρική στην Αµερική. 
Χαλινάρι σε τιμές και εισαγωγές από Κίνα
Την απόφαση να µειώσει τις τιµές καλαµποκιού στο εσωτερικό της χώρας για να τονώσει τη ζήτηση και να περιορίσει το φθηνότερο εισαγόµενο προϊόν, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωµατούχος στο Πεκίνο.
Η Κίνα, που είναι ο 2ος µεγαλύτερος εισαγωγέας καλαµποκιού στον κόσµο, διατηρούσε µέχρι πρότινος πολιτική αποθεµατοποίησης για να προστατεύσει τους αγρότες από τις διακυµάνσεις τιµών και τη µείωση των εισοδηµάτων τους. Ωστόσο, τα κινεζικά αποθέµατα καλαµποκιού βρίσκονται τώρα σε επίπεδα ρεκόρ, µε τα επίσηµα στοιχεία να κάνουν λόγο για πάνω από 100 εκατ. τόνους.
Η ζήτηση για φθηνές εισαγωγές καλαµποκιού έχει αυξηθεί λόγω του ότι τα υψηλά αποθέµατα αύξησαν τις εγχώριες τιµές. «Αν οι τιµές του καλαµποκιού είχαν λογικά οριστεί βάση προσφοράς- ζήτησης, η Κίνα δεν θα χρειαζόταν να κόψει τις εισαγωγές», δήλωσε ο Chen Xiwe, επικεφαλής στη χάραξη αγροτικής πολιτικής. «Οι εγχώριες τιµές δεν είναι ανταγωνιστικές και θα πρέπει να οριστούν από την αγορά ώστε να µειωθούν οι εισαγωγές και οι επιδοτήσεις στο προϊόν», υποστηρίζει ο ίδιος.
Η Κίνα δεν έχει άλλα περιθώρια όσον αφορά τις αποθήκες της και ήδη το παλαιότερο καλαµπόκι αρχίζει να χαλάει.
Όµως και το να µειώσει τα αποθέµατά της αµέσως θα έχει τεράστιο αντίχτυπο στην αγορά, λένε οι ειδικοί.

πηγη:www.agronews.gr