ΕΛΓΑ: 4 στους δέκα παραγωγούς δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές για το 2015

 15/3/2016

ΕΛΓΑ: 4 στους δέκα παραγωγούς δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές για το 2015 Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ συνομίλησε ο ΑγροΤύπος μετά από την ανακοίνωση του Οργανισμού την περασμένη Πέμπτη (10/3) που ενημέρωνε τους παραγωγούς να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό που αφορούν το έτος 2015.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουρεμπές, αυτή την στιγμή και ενώ η προθεσμία καταβολής των ασφαλίστρων λήγει στις 31 Μαρτίου, περίπου το 40% των παραγωγών δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό ώστε να πληρωθούν τα ποσά που δικαιούνται για ζημιές του προηγούμενου έτους (2015).
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έδωσε στον ΑγροΤύπο τις πρώτες εκτιμήσεις του για τις ζημιές, σχετικά μικρής έκτασης που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχές του Νομού Κορινθίας, λόγω χαλαζόπτωσης.
Για τις οφειλές των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ
«Αυτή την στιγμή υπολογίζουμε ότι δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του 2015 γύρω στο 40% των παραγωγών. Αυτό γίνεται βέβαια ως ένα βαθμό την τελευταία στιγμή. Πάντως μετά την πληρωμή του Φεβρουαρίου είχαμε μία αύξηση της καταβολής των εισφορών, καθώς όλοι όσοι είχαν ζημιές θέλουν να πάρουν τις αποζημιώσεις όπως είναι λογικό. Επίσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών οι οποίοι είχαν κάνει εξουσιοδότηση να κρατηθούν οι εισφορές του ΕΛΓΑ από τις επιδοτήσεις και είτε δεν πληρώθηκαν και έχουν κάνει ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε υπολείπεται κάποιο ποσοστό. Εκεί θα δούμε τι θα κάνουμε όταν θα λήξει η προθεσμία, θα ξαναδούμε σε τι φάση είμαστε και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση». Όπως ανέφερε ο κ. Κουρεμπές, όσοι έχουν δώσει εξουσιοδότηση να καταβάλουν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους οφείλεται όλη η ενίσχυση λόγω έντστασης, ή μέρος αυτής, καλό θα είναι να καταβάλουν το ποσό  ώστε να λάβουν την αποζημίωση και θα τους επιστραφεί από τον ΕΛΓΑ όταν τους δοθεί η ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από την χαλαζόπτωση στην Κορινθία
Την Παρασκευή επισκεφθήκαμε, με τον αρμόδιο Προιστάμενο και την Επόπτρια του Υποκαταστήματος της Πάτρας, τις πληγείσες περιοχές. Υπάρχουν κάποιες ζημιές κυρίως σε βερυκοκιές που βρίσκονταν στο στάδιο της καρπόδεσης όπως επίσης και σε κάποια νεκταρίνια. Ως γνωστόν όσα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας δεν καλύπτονται. Απ' ότι φάνηκε οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Κιάτου, Λαλιώτη, Μεγάλος Βάλτος κλπ, σύμφωνα με την πρώτη επισήμανση που έγινε. Επίσης ζημιές υπάρχουν στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, όπου εκεί έχουμε και κάποια νεκταρίνια χτυπημένα που βρίσκονται και αυτά στο δέσιμο, όπως επίσης και στην περιοχή του Σολωμού. Μέχρι στιγμής αυτά μπορέσαμε να δούμε, οι ζημιές θα παρακολουθούνται, είδαμε επίσης ζημιές σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες αμπελιού οι οποίες βρίσκονταν σε προχωρημένη έκπτυξη, κυρίως στην περιοχή του Ζευγολατιού».

πηγη:www.agrotypos.gr