Αποστόλου: Συνδεδεμένη 53 ευρώ στα τεύτλα τέλος Μαρτίου

15/03/2016 

Γιουρουκέλη Μαρία
«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα», όπως ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου του παραγωγούς, με τους οποίους συναντήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου.


Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τους «πείσει» να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, τους εξήγησε ότι «κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν και στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα λεγόμενα Αποστόλου έρχονται απλά μετά τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία στο πλάνο πληρωμών του οργανισμού, μέχρι το τέλος Μαρτίου προγραμματίζονται μια σειρά πιστώσεων, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και η συνδεδεμένη στα τεύτλα με ποσό περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληρωμές που έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν τα εξής:
1. Εκκρεμότητες Ενισχύσεων Έτους 2014 (ύψους περίπου 12.000.000 ευρώ)
2. Βαμβάκι (ύψους περίπου 180.000.000 ευρώ)
3. Ζαχαρότευτλα (ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ)
4. Ροδάκινα προς χυμοποίηση (ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ)
5. Βιομηχανική τομάτα (ύψους περίπου 2.600.000 ευρώ).
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη συνάντηση εκπροσώπων τευτλοπαραγωγών από ολόκληρη την Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Γιώργο Λάντζα.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου των αρμόδιων υπουργείων, «ατά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παραγωγούς για το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Τράπεζας την τρέχουσα εβδομάδα.
Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της ΕΒΖ με το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της για τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα εκταμιευτεί μετά την έγκριση του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ζαχαρότευτλων της περσινής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης».

πηγη:www.agronews.gr