Μέχρι Δευτέρα τα οριστικά δικαιώματα, ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα στη δήλωση ΟΣΔΕ για τα αγροτεμάχια

12/4/2016

 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να βγουν τα οριστικά δικαιώματα και να ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2016.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στοv ΑγροΤύπο ότι γίνεται προσπάθεια ώστε τα οριστικά δικαιώματα να βγουν μέσα στην εβδομάδα, κάτι που πάντως είναι πιθανό να συμβεί και τη Δευτέρα, εφόσον ο χρόνος δεν φτάσει μέχρι αυτή την Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοβάθμιοι φορείς που λειτουργούν ως πύλες ΟΣΔΕ πρέπει να επισυνάπτουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τις δηλώσεις το τιμολόγιο της δήλωσης. Τι πρέπει να προσέξουν οι γεωργοί  κατά την δήλωση των αγροτεμαχίων τους.
Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν βγει τα οριστικά δικαιώματα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και να καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης. Σε επιφυλακή και ετοιμότητα δηλώνουν οι πρωτοβάθμιοι πιστοποιημένοι φορείς που θα επωμιστούν το έργο της συγκέντρωσης και υποβολής των αιτήσεων των παραγωγών, αναφέροντας στον ΑγροΤύπο ότι ήδη έχουν ξεκινήσει την διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων από τους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση και μέχρι της 31 Μαΐου 2016, οι παραγωγοί μπορούν να προσθέσουν ορισμένα αγροτεμάχια στην αίτηση που υπέβαλαν εμπρόθεσμα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γεωργοί που δηλώνουν αγροτεμάχια:
Για γεωργούς που δηλώνουν φυτικό κεφάλαιο (αγροτεμάχια) απαιτείται:
  • Προετοιμασία/διαθεσιμότητα των παραστατικών νόμιμης κατοχής (τίτλων ιδιοκτησίας, ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης, Ε9,κλπ).
  • Αποτύπωση  των  ορίων  όλων  των  αγροτεμαχίων,  σε  επίπεδο  καλλιέργειας,  με  λήψη συντεταγμένων. Χρειάζεται  ιδιαίτερη  προσοχή ώστε  κάθε  αγροτεμάχιο  να  ψηφιοποιηθεί  στη σωστή θέση (χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ένα ή δύο στίγματα του αγροτεμαχίου σε συντεταγμένες Ε.Γ.Σ.Α. 87,  είτε  από GPS,είτε  από  κάποια  εφαρμογή  του  κινητού  μας).  Τα συχνότερα προβλήματακατά τη διαδικασία των έλεγχων και των πληρωμών είναι η επικάλυψη αγροτεμαχίων ή η λάθος σχεδίασή τους στο χάρτη. Μη ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια δεν μπορούν να δηλωθούν στην Ε.Α.Ε. 2016.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απεικόνιση στο χάρτη θα ληφθεί υπ’ όψιν για τις εντάξεις στις νέες προκηρύξεις των γεωργοπεριβαλλοντικο-κλιματικών ενισχύσεων του Π.Α.Α. 2014 – 2020
  • Ακόμα και αν μια χρονιά δηλώνονται τα ίδια αγροτεμάχια με την προηγούμενη χρονιά, πρέπει για  κάθε αγροτεμάχιο, να γίνεται έλεγχος:
    -της δήλωσης της σωστής ομάδας/ποικιλίας καλλιέργειας,
    -της ψηφιοποίησης/τοποθέτησής του στη σωστή θέση στον χάρτη,
    -της περιφέρειας στην οποία ενεργοποιεί δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.
  • Η δήλωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για κάθε αγροτεμάχιο.
  • Η επισύναψη όλων των απαιτούμενων νόμιμων παραστατικών κατοχής για όλα τα αγροτεμάχια και ο έλεγχος ότι αυτά είναι σε οριστική μορφή.
  • Σε περίπτωση λήξης / ανανέωσης / τροποποίησης συμφωνητικών ενοικίασης ενός ή περισσότερων αγροτεμαχίων  είναι  απαραίτητη  η  επαναψηφιοποίηση  και  νέα  τοποθέτηση  στο  χάρτη  των αγροτεμαχίων αυτών.
  • Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου-Α.Τ.ΑΚ.τόσο για τα ιδιόκτητα όσο και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια είναι υποχρεωτική. Αν δεν καταχωρηθεί Α.Τ.ΑΚ.
    πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου βάσει του οποίου πέρασε στην κατοχή του παραγωγού ένα αγροτεμάχιο και για αγορές που έχουν λάβει χώρα από τον Αύγουστο 2015 έως σήμερα, να σαρωθεί και επισυναφθεί το συμβόλαιο στην Ε.Α.Ε. 2016.
  • Η δήλωση, για κάθε αγροτεμάχιο, εάν είναι αρδευόμενο ή μη αρδευόμενο.
  • Η δήλωση, για κάθε αγροτεμάχιο,των κωδικών παράλληλης δράσης για τα Μέτρα Αγροτικής
    Ανάπτυξης (βλέπε ενότητα Β.ΙΙ.7)
  • Ειδικά για συνδεδεμένη ενίσχυση που συνδέεται με τη δήλωση φυτικού κεφαλαίου πρέπει να προστίθεται αίτημα λήψης της ενίσχυσης χωριστά για κάθε αγροτεμάχιο.
  • Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση σκληρού σιταριού ή βάμβακος,είναι απαραίτητο να υποβληθούν τα καρτελάκια (με τις σωστές ποικιλίες) και τα τιμολόγια αγοράς των σπόρων (τα οποία πρέπει να είναι εμπρόθεσμα) ή η σύμβαση καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μια ιδιοκτησία μπορεί να αποτελείται από περισσότερες καλλιέργειες τα ακριβή όρια των οποίων πρέπει να τα υποδεικνύει στον χάρτη ο γεωργός.Πληροφορίες για την ορθή υποβολή της Ε.Α.Ε.και αποτύπωση/ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο http://www.opekepe.gr/eae2016.asp και την τηλεφωνική γραμμή 210-8802000.

πηγη:www.agrotypos.gr