Πληρώνουν μεροκάματα οι αγρότες, δεν θέλουν εργόσημα οι αγρεργάτες

 09/05/2016

Σε όλες σχεδόν καλλιέργειες του πρωτογενούς τοµέα, η µεγαλύτερη επιβάρυνση έρχεται από το εργατικό προσωπικό. Είτε πρόκειται για φυτικές (βαµβάκι, δηµητριακά, κηπευτικά κλπ.),
δενδρώδεις, είτε για ζωική παραγωγή, οι εργάτες επιβαρύνουν την αγροτική επιχείρηση τουλάχιστον στο 50%, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Από 01.01.14 που άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήµατος, ο µοναδικός τρόπος να αποδείξει κάποιος τα έξοδα του εργατικού προσωπικού, είναι τα εργόσηµα. Είναι επίσης και ο µοναδικός τρόπος να υπολογισθούν τα έξοδα αυτά από τους φοροτεχνικούς, δηλαδή µε τη προσκόµιση της βεβαίωσης αγοράς των εργοσήµων.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ εργάτες γης, απευθύνονται στις τράπεζες ή στα ταχυδροµικά γραφεία (ΕΛΤΑ), καταβάλλουν το ποσό που οφείλουν  στους εργάτες που απασχόλησαν και παραλαµβάνουν εις διπλούν το αποδεικτικό πληρωµής. Από αυτά, το ένα το παίρνει ο εργάτης ο οποίος θα το εξαργυρώσει και θα πληρωθεί την αµοιβή του. Το δεύτερο το κρατάει ο αγρότης ο οποίος το προσκοµίζει στο λογιστή του για να µπορέσει εκείνος να το καταχωρήσει στα έξοδα του αγρότη-πελάτη του και να προσδιορίσει το τελικό φορολογητέο καθαρό αγροτικό εισόδηµα.
Αυτή είναι η φυσιολογική σειρά του εργόσηµου στην απλή του µορφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις όµως, τα πράγµατα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣMΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το τελευταίο διάστηµα είναι η εξής: Να παρακαλάει ο αγρότης τον εργάτη   (συνήθως αλλοδαποί), να του βάλει εργόσηµο και εκείνος να µην δέχεται.
Και όµως φτάσαµε στο σηµείο αυτό. Ο διάλογος µεταξύ αλλοδαπού εργάτη και αγρότη είναι κάπως έτσι:
-Χρειάζοµαι εργάτες για να µαζέψω το πρώτο χέρι π.χ. πιπεριά. Το µεροκάµατο είναι .. τόσα ευρώ.
- Για ποιο διάστηµα;
- Από τότε µέχρι τότε την επόµενη εβδοµάδα για εκείνο το χωράφι.
- Εργόσηµα θα µου βάλεις;
-Φυσικά θα βάλουµε εργόσηµα.
- ∆εν έρχοµαι.
 Είσαι παλαβός; Θα σου βάλω σου είπα.
- Και εγώ σου είπα δεν έρχοµαι άµα µου βάλεις εργόσηµα. ∆εν θέλω άλλο εργόσηµο. Έχω κλείσει. Άµα θέλεις χωρίς εργόσηµο έρχοµαι.
- Μα τι λες µωρέ, και εγώ τι έξοδα θα περάσω στα βιβλία µου;
- Και µένα τι µε νοιάζει; Άµα θες χωρίς εργόσηµα έρχοµαι.
Αυτός ο αστείος για πολλούς διάλογος είναι πλέον ο συνήθης διάλογος, µεταξύ αγροτών και αλλοδαπών εργατών γης. Αναφέροµαι σε αλλοδαπούς εργάτες γης, γιατί όλη η ενηµέρωση από αγρότες και συναδέλφους εκεί παραπέµπει. Ήταν δε, η επικοινωνία αυτή η αφορµή για το σηµερινό µου άρθρο. Κι όµως φτάσαµε σε αυτό το σηµείο: να παρακαλούνε τους αλλοδαπούς να βάλουνε εργόσηµο κι εκείνοι  να µην δέχονται.



ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ, συµφωνούν µε τους εργάτες αυτούς και τους βάζουν στο χωράφι τους χωρίς εργόσηµο. Ταυτόχρονα, ψάχνουν να βρουν άλλους στο όνοµα των οποίων θα εκδώσουν τα εργόσηµα, ώστε να καταχωρήσουν στις δαπάνες τους τα έξοδα των εργατών. Αυτό όµως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγµα του κόσµου. Αποτέλεσµα όλων των ανωτέρω είναι:
   Οι αγρότες να πληρώνουν αλλά να µην έχουν δικαιολογητικά για έξοδα τους.
  Μειωµένα έξοδα, σηµαίνει µεγαλύτερα καθαρά κέρδη.
   Μεγαλύτερα καθαρά κέρδη σηµαίνει µεγαλύτερος φόρος για καταβολή.
 Οι αλλοδαποί εργάτες γης να εισπράττουν «µαύρα»  και άφαντα τα µεροκάµατα.
   Μαύρο χρήµα σηµαίνει, λιγότερο επίσηµα δηλωµένο εισόδηµα, άρα είσπραξη όλων ή σχεδόν όλων των προνοιακών επιδοµάτων.
   Αυτό σηµαίνει ότι, κάποιοι που πραγµατικά δικαιούνται αυτά τα επιδόµατα να µην µπορούν να τα εισπράξουν.

ΤΟ ΘΕMΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΗMΟΥ ΕΙΝΑΙ MΙΑ MΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές µε κύριο σκοπό να ενηµερωθούν οι αγρότες. Το µεγαλύτερο πρόβληµα όµως είναι ότι οι περισσότεροι αντιλαµβάνονται το παράδοξο της υπόθεσης, όταν έρχεται η ώρα της σούµας. Κατά την υποβολή της δήλωσης και µόλις κάνουµε ταµείο, βλέπουν το εκκαθαριστικό και η πρώτη ερώτηση είναι «γιατί προκύπτει τόσος φόρος να πληρώσω;». Γιατί για τα µεροκάµατα που πλήρωσες δεν έχεις αποδεικτικό πληρωµής εργόσηµου, γι’ αυτό. Κάτι πρέπει να γίνει µε το θέµα αυτό. Ας ασχοληθούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών, όποιοι και όσοι κι αν είναι αυτοί, γιατί ο φόρος δεν κοιτά ούτε στέµµατα, ούτε χρώµατα. Και όσο δεν ασχολούνται σοβαρά µε αυτό, τόσο οι φόροι καλπάζουν και βεβαιώνονται εις βάρος τους.

Μια ωραία ατµόσφαιρα...

Αυτό συµβαίνει αυτή τη στιγµή. Οι αγρότες πληρώνουν µεροκάµατα, αλλά δεν υπάρχουν δικαιολογητικά για καταχώρηση. Ο εργάτης δεν θέλει να του βάλουν εργόσηµα γιατί χάνει τα επιδόµατα που θα πάρει µε χαµηλό δηλωθέν εισόδηµα. αποτέλεσµα. ο  αγρότης να πληρώνει φόρο παραπάνω φόρο. Είµαστε µία ωραία ατµόσφαιρα.

«ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ»
Συγκεντρώστε όλα τα παραστατικά γιατί ο πέλεκυς του φόρου θα πέσει βαρύς. Και αν ξεχάσατε κάποιο τιµολόγιο καλό να το δώσετε και να µην το εξαφανίσετε, γιατί υπάρχουν και  οι συγκεντρωτικές που διασταυρώνουν τα χαµένα τιµολόγια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΩΜ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
πηγη:www.agronews.gr