Οι Περιφέρειες να καλύψουν άμεσα το έλλειμμα ενημέρωσης για τους "Νέους Αγρότες - 2016"

28.06.2016 


Οι Περιφέρειες να καλύψουν άμεσα το έλλειμμα ενημέρωσης για τους Του Γιάννη Σιμήνου
Ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, για το πρόγραμμα νέων αγροτών 2016, που επίσημα εξαγγέλλεται με έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: Την πληθυσμιακή "αναζωογόνηση" της υπαίθρου, με την "παροχή κινήτρων" σε νέους γεωργούς,
προκειμένου "να διευκολυνθεί" η αρχική τους εγκατάσταση και η "διαρθρωτική προσαρμογή" των εκμεταλλεύσεων τους, μέσω "επιχειρηματικού σχεδίου", που καλούνται να υποβάλλουν.

Παρόμοιες προκηρύξεις, παρόμοια προγράμματα και κυρίως, παρόμοιες εξαγγελίες, έχουν γίνει και στο παρελθόν. Εάν έχετε γνωστούς, που τις πίστεψαν, που τα ακολούθησαν και τις εμπιστεύθηκαν, ρωτήστε τους, για να μάθετε την κατάληξη που είχαν. Σχεδόν όλοι, θα σας διαβεβαιώσουν ότι έμπλεξαν στις διαδικασίες και οδηγήθηκαν σε περιπέτειες. Φαίνεται πως κάτι αντίστοιχο, πάει να γίνει και τώρα, πριν καλά-καλά ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, όμως το νέο πρόγραμμα "νέων αγροτών 2016", δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ήδη από τις πρώτες ημέρες φαίνεται ότι τα προβλήματα, αντί να μειωθούν, αυξάνονται, σε σχέση με προηγούμενες προκηρύξεις.

Οι νέοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζουν μία σειρά από διαδικασίες, που αντί να τους διευκολύνουν, τους αποτρέπουν.

Υπάρχουν ασάφειες, που δημιουργούν ερωτηματικά ή σύγχυση στους ενδιαφερόμενους, σε σχέση με τις οδηγίες εφαρμογής, το περιεχόμενο του προγράμματος και πρέπει να διευκρινιστούν.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (π.χ. έναρξη/καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων, περίοδος αξιολόγησης των αιτήσεων, προεγκρίσεις κλπ).

Ο κάθε ενδιαφερόμενος, υποχρεωτικά επιβαρύνεται με κόστος, άσχετα από την εξέλιξη του φακέλου του (εάν θα εγκριθεί), ενώ αυτό θα μπορούσε να ισχύει, μόνο για όσους πάρουν έγκριση.

Την ίδια στιγμή, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα (το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) και όσοι θα υποβάλουν αίτηση, πρέπει άμεσα να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να ανατρέψουν τα δεδομένα της ζωής τους, προκειμένου να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση, για την οποία, ούτε έχουν πλήρως ενημερωθεί, ούτε είναι σίγουροι, αν όντως θέλουν να την ακολουθήσουν.

Όλα αυτά ή τουλάχιστον τα περισσότερα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και να έχουν απαντηθεί – διευκρινιστεί, εάν μια προδημοσίευση του προγράμματος Νέων Αγροτών 2016, είχε τεθεί στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παράλειψη είναι σοβαρή, ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος και δεν αφήνει περιθώρια για αντιπαραθέσεις.

Προέχει η άμεση και πλήρης ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Οι νέοι που θέλουν να ενταχθούν, πρέπει να διευκολυνθούν και όχι να οδηγηθούν σε νέες περιπέτειες. Ούτε έχουν όλοι τη δυνατότητα, να πληρώσουν γραφεία για πληροφορίες, ούτε πρέπει να αποφασίσουν στην τύχη, ποντάροντας σε πιθανότητες, διότι η ανάπτυξη δεν είναι τζόγος. Οι Περιφέρειες (βεβαίως και οι Αντιπεριφέρειες) ήδη έχουν το πρόγραμμα και αυτές θα επιβλέψουν την υλοποίησή του. Ταυτόχρονα έχουν και τους μηχανισμούς (τους ειδικούς τεχνοκράτες) για να ενημερώσουν, για να διευκρινίσουν. Ας το κάνουν άμεσα, διότι ο χρόνος πιέζει. Στο κάτω- κάτω, δεν θα είναι, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά, που η Αυτοδιοίκηση θα υποκαταστήσει την Κεντρική Διοίκηση και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Όχι λόγω της αποκέντρωσης αλλά λόγω των ικανοτήτων. Ή λόγω της ανικανότητας...

*Ο Γιάννης Σιμήνος είναι φοροτεχνικός και μέλος της Ομάδας Εργασίαςτου Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Ν.Δ.

Αναδημοσίευση από: http://www.capital.gr
πηγη:www.paseges.gr