Βιομηχανική ντομάτα: Μείωση εκτάσεων καλλιέργειας στη Λάρισα αύξηση στην Ηλεία

 28/6/2016

Βιομηχανική ντομάτα: Μείωση εκτάσεων καλλιέργειας στη Λάρισα αύξηση στην Ηλεία Μείωση παρουσιάζουν οι εκτάσεις καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα. Αντίθετα αυξημένες φαίνεται να είναι οι εκτάσεις στην Ηλεία. Ωστόσο το χαλάζι, οι σφοδροί άνεμοι και η ισχυρή βροχόπτωση έπληξαν πολλές περιοχές της Ηλείας με βιομηχανική ντομάτα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγή.
Πάντως μέχρι στιγμής οι παραγωγοί ακόμη δεν έχουν εισπράξει την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2015. Στο μεταξύ οι παραγωγοί της Ηλείας ζητούν από το ΥπΑΑΤ την τροποποίησης της υπουργικής απόφασης, που αφορά την υπογραφή των συμβάσεων με τα εργοστάσια μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας, ώστε να υποχρεώνονται οι βιομηχανίες να υπογράφουν τις συμβάσεις από τις αρχές Μαρτίου και όχι πέντε ημέρες πριν το άνοιγμα των εργοστασίων (όπως ισχύει σήμερα).

Λάρισα
Στον νομό Λάρισας τον πρώτο λόγο στη βιομηχανική ντομάτα κατέχει ο Α.Σ. Θεσσαλών Ντοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ» με 600 περίπου μέλη, ενώ υπάρχουν ακόμη οι Συνεταιρισμοί «Αλληλεγγύη» στη Χάλκη, ο ΑΣ. Λαρισαίων Αγροτών, ο Συνεταιρισμός του Κιλελέρ και ο «Φαρσάλων Γη», αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί. Σύμφωνα με τους παραγωγούς η μείωση των στρεμμάτων κυμάνθηκε στο –10% σε σχέση με πέρσι. Παρά τις χαμηλές τιμές που έδωσε η μεταποίηση, επειδή έχουν γίνει επενδύσεις από την πλευρά των παραγωγών δεν είχαμε μεγάλη μείωση των στρεμμάτων. Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν γνώριζαν νωρίτερα οι παραγωγοί το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2015.

Ο γενικός διευθυντής του ΘΕΣΤΟ, Αστέριος Σαπουνάς, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι ο Συνεταιρισμός παρέδωσε στην μεταποίηση περί τους 200.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας και καλλιεργήθηκαν περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργημένα, ενώ φέτος οι φυτεύσεις είναι λιγότερες, περίπου στα 16.000 στρέμματα. Η μείωση των στρεμμάτων στην Λάρισα οφείλεται στην μειωμένη τιμή που έδωσε η βιομηχανία ΑΒΕΚ Νομικός. Στην Θεσσαλία υπάρχουν στρέμματα για την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας αλλά δεν υπάρχουν οι μεταποιητικές βιομηχανίες που θα δώσουν ώθηση στο προϊόν. Με αυτές τις τιμές μόνο όσοι παραγωγοί είναι οργανωμένοι μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει οι παραγωγοί την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2015 (55,8 ευρώ ανά στρέμμα)».

Βοιωτία
Στην Βοιωτία δραστηριοποιείται και η εταιρεία Κωπαϊς Α.Β.Ε.Ε - Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Ε. (συνάπτει συμβόλαια με τους τοματοπαραγωγούς). Μιλώντας με τον διευθυντή της εταιρείας, κ. Κων/νο Σωτηρόπουλο μας αναφέρει: «στην Βοιωτία φέτος έχουν καλλιεργηθεί περίπου 8.000 στρέμματα και η καλλιέργεια είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι».

Ηλεία
Με υπόμνημα που έστειλαν παραγωγοί και Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας ζητούν να αλλάξει η υπουργική απόφαση και οι συμβάσεις για τη βιομηχανική ντομάτα να υπογράφονται από τις αρχές Μαρτίου, πριν την έναρξη της καλλιέργειας για να γνωρίζουν οι παραγωγοί που βαδίζουν, και όχι πέντε ημέρες πριν το άνοιγμα των εργοστασίων. Ο Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών τοματοπαραγωγών Αμαλιάδας της Π.Ε. Ηλείας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε τα εξής: «πέντε ημέρες πριν ανοίξουν τα εργοστάσια (όπως λέει η υπουργική απόφαση) σε ότι τιμή του δώσει το εργοστάσιο ο παραγωγός θα αναγκαστεί να την πωλήσει. Αυτή την στιγμή μπορεί το κάθε εργοστάσιο μεμονωμένα να υπογράψει νωρίτερα τα συμβόλαια. Εμείς ζητάμε να αλλάξει η υπουργική απόφαση. Ο παραγωγός πριν ξεκινήσει την καλλιέργεια θα πρέπει να γνωρίζει την ποσότητα. Τα εργοστάσια θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου. Τις συμβάσεις θα πρέπει να τις υπογράφουν το αργότερο μέχρι 10 Μαρτίου».

Όσον αφορά τα στρέμματα καλλιέργειας αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Όπως δηλώνει ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος «οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι από τις τιμές που έδωσαν πέρσι τα καρπούζια και συνεχίζουν την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας. Ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια και δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το ύψος των στρεμμάτων καλλιέργειας. Πάντως εκτιμώ ότι θα είναι αυξημένα σε ποσοστό περίπου 10%. Με βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία έχουν καλλιεργηθεί περίπου 10.000 στρέμματα.

Υπόμνημα προς το ΥπΑΑΤ

«ΘΕΜΑ : «Απάντηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Π.Ε. Ηλείας στο έγγραφο με αριθ. Πρωτοκόλλου 103/26-4-2016 του ΥπΑΑΤ»

Η απάντηση που  έδωσε το ΥΠΑΑΤ στο αίτημα της οργάνωσης μας για υπογραφή των συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας  το αργότερο μέχρι 10  Μαρτίου , μας προκάλεσε έκπληξη γιατί   απέχει  από τη γεωργική- καλλιεργητική πραγματικότητα. 
Συγκεκριμένα:
Το μεγάλο της πλεονέκτημα στη  καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας  είναι ότι πρόκειται για καλλιέργεια με συμβόλαιο, δηλαδή ο παραγωγός ξεκινάει τη καλλιέργεια προσαρμοσμένος στις ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις της βιομηχανίας . Το πλεονέκτημα λοιπόν της διασφάλισης της διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος σε προσυμφωνημένη τιμή αντισταθμίζει τη χαμηλή κερδοφορία του παραγωγού σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που υπόκειται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και της διαπραγμάτευσης την ώρα που το προϊόν είναι έτοιμο προς διάθεση . Αυτό το μοντέλο λοιπόν, δεν εμπεριέχει τη λογική των ευκαιριακών συνεργατών, που στο έγγραφό σας παρουσιάζεται ως πλεονέκτημα.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι 10 Μαρτίου δεν έχει ακόμα φυτευτεί η βιομηχανική τομάτα και κατά συνέπεια δεν είναι γνωστό τι θα φυτευτεί και ποιες ποσότητες θα παραχθούν. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για αυτά που διαβάσαμε τα οποία δηλώνουν άγνοια, και κατανοούμε ότι υπάρχει κάποια σύγχυση. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:
  • Πριν τη φύτευση στο χωράφι προηγείται η ετοιμασία των φυτών από σπόρο είτε από τον ίδιο το παραγωγό είτε από φυτώριο για λογαριασμό του.
  • Η σπορά ξεκινά για την Ηλεία περίπου 10 Ιανουαρίου και τέλος Ιανουαρίου για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ουσιαστικά με τη σπορά έχουν κλειδώσει και τα στρέμματα που θα φυτευτούν.
  • Η φύτευση ξεκινά πράγματι τέλος Μαρτίου
  • Στη παρατήρηση σας ότι δεν είναι γνωστή η παραγωγή 10 Μαρτίου, θα πρέπει να απαντήσουμε ότι και 5 ημέρες πριν την έναρξη των παραδόσεων πάλι εκτίμηση της παραγωγής έχουμε γιατί η συγκομιδή ξεκινά περίπου 15 Ιουλίου και ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου. Το διάστημα των δύο και παραπάνω μηνών που μεσολαβούν, με δεδομένου ότι πρόκειται για γεωργική παραγωγή εξαρτώμενη από περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν διασφαλίζει καμιά παραγωγή.
  • Άλλωστε  κάθε προγραμματισμός, ακόμα και των μεταποιητικών μονάδων, στηρίζεται σε πρόβλεψη, βάσει στατιστικών στοιχείων  και οδηγεί σε απαίτηση φύτευσης συγκεκριμένου αριθμού στρεμμάτων
Τέλος  στο επιχείρημα σας ότι 10 Μαρτίου δεν είναι γνωστός ο κατάλογος των εγκεκριμένων μεταποιητικών μονάδων γιατί μπορούν να υποβάλλον αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου, θα θέλαμε να απαντήσουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει  να αλλάξει   γιατί προκύπτει από τη δυνατότητα που δίνει στις μεταποιητικέ βιομηχανίες, η υπουργική απόφαση να εξοφλούν την αξία του προϊόντος μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
Όπως προείπαμε, η έναρξη της καλλιέργειας τοποθετείται χρονικά περίπου 10 Ιανουαρίου όταν ξεκινούν οι σπορές στα θερμοκήπια φυτώρια και η συγκομιδή ξεκινά αρχές Ιουλίου. Δηλαδή έχουμε μια υπουργική απόφαση, που επικροτεί την εξόφληση κατά μέσο όρο 13 μήνες μετά την έναρξη της καλλιέργειας και αφού έχει ξεκινήσει η επόμενη και 7 μήνες μετά τη συγκομιδή. Νομίζουμε λοιπόν ότι η λήξη της εξόφλησης μπορεί να μετακινηθεί 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, αφού και οι μεταποιητικές βιομηχανίες έχουν όφελος από το καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, αφού μπορούν να μειώνουν τη τιμή για να είναι ανταγωνιστικοί, αφαιρώντας ένα τμήμα από την ενίσχυση που λαμβάνει ο παραγωγός (όπως έχει ήδη γίνει το 2016) .
Επισημαίνουμε και ζητάμε:
να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την υπογραφή των συμβάσεων το αργότερο μέχρι 10 Μαρτίου. Είναι θεμελιώδους σημασίας, ο παραγωγός πριν την έναρξη της καλλιέργειας να έχει υπογεγραμμένη σύμβαση με νομική ισχύ για την έκταση που θα καλλιεργήσει, για τη ποσότητα που προβλέπεται να παράξει από την έκταση αυτή καθώς και για τη τιμή πώλησης και τα ποιοτικά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για τα παραπάνω, ζητάμε συνάντηση μαζί σας σε χρόνο τον οποίο εσείς θα επιλέξετε».

πηγη:www.agrotypos.gr