Όχι Αποστόλου σε ΕΝΦΙΑ τύπου οικοπέδων για χωράφια

11/07/2016

Γιουρουκέλη Μαρία
Αρνητικός στην επιβολή ΕΝΦΙΑ με λογική τύπου οικοπέδων σε αγροτικές εκτάσεις εμφανίστηκε ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του στο θεσσαλικό κάμπο ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Στρώνοντας μάλιστα το χαλί, ενόψει και της επίσκεψης του στη Λάρισα την Τρίτη 12 Ιουλίου, συμπλήρωσε ότι αναζητούνται τρόποι για ελάφρυνση συνταξιούχων του ΟΓΑ και αδύναμων ομάδων στον αγροτικό πληθυσμό.
Ο αγροτικός κόσμος πάντως εκτός από ενημέρωση ζητά απτές λύσεις και όπως έγραφε και η Agrenda το Σάββατο 9 Ιουλίου με τα επίπεδα ρευστότητας να έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωση και τις πληρωμές να καθυστερούν η επίσκεψη του υπουργού θα έχει νόημα εφόσον ανακοινωθούν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ότι θα τρέξει κάποιο πακέτο πληρωμών που εκκρεμεί.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους αγρότες και ότι γίνεται ενημέρωση και για το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
- Στη διεκδίκηση από την Τσεχία του ονόματος «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου» στο γιαούρτι, όπου τόνισε πως πρόκειται για απόπειρα σφετερισμού που παραβιάζει την αρχή της μη παραπλάνησης για τα τρόφιμα και θέματα εμπορικής εκμετάλλευσης. Είναι θετικό ότι ελληνικά προϊόντα έχουν αποκτήσει θετική φήμη, είπε χαρακτηριστικά, αλλά προσέθεσε ότι έχει διαμηνυθεί και στην τσεχική πλευρά ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μια τέτοια ενέργεια και, εάν χρειαστεί, η χώρα θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
- Όσον αφορά τη φέτα, είπε ότι πλέον το ζητούμενο είναι μετά την μεταβατική περίοδο να προχωρήσουμε στην απόλυτη προστασία της κάτι που είναι εφικτό, αν και κράτησε επιφυλάξεις για τον Καναδά καθώς, όπως είπε, η συμφωνία που υπέγραψαν το 2014 οι Μπαρόζο-Σαμαράς είναι δύσκολο να ανατραπεί.
- Για το τσίπουρο και τις πιέσεις για αύξηση της φορολογίας τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φορολογείται όπως το ούζο, σημειώνοντας πως πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Τόνισε ότι για τους διήμερους (μικροί αποσταγματοποιοί) προτείνεται να έχουν 100-120 λίτρα για προσωπική χρήση και για την υπόλοιπη παραγωγή να έχουν ΕΦΚ 50% όπως του ούζου με την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

πηγη:www.agronews.gr