Στα 28 ευρώ ο μέσος ΕΝΦΙΑ ανά αγροτεμάχιο

 08/08/2016

Σε κάθε κτίσμα και οικόπεδο εντός σχεδίου της χώρας, αντιστοιχεί φόρος 430 ευρώ, ενώ στα αγροτεμάχια, η επιβάρυνση αγγίζει τα 28 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε αγροτεμάχια συνολικής αξίας 100 δισ. ευρώ (μόνο για τα φυσικά πρόσωπα) επιβάλλεται φόρος 102 εκατ. ευρώ, κάτι πρωτάκουστο για προηγμένες κοινωνίες, μιας και μιλάμε για φόρο σε μέσα παραγωγής.


Σε κάθε αγροτεμάχιο δηλαδή, αντιστοιχεί φόρος 28 ευρώ καθώς συνολικά εμφανίζονται να έχουν αγροτεμάχια στην κατοχή τους 3.669.481 άτομα.
Κάθε κτίσμα, επιβαρύνεται με 430 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι στα αγροτεμάχια επιβάλλεται κύριος φόρος ο οποίος ξεκινάει από το ένα ευρώ το στρέμμα και –μετά και την πρόσφατη υπαναχώρηση της κυβέρνησης- μηδενικός συμπληρωματικός φόρος.
Συνολικά, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνονται με φόρο κατοχής ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή άνω του 0,55%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
  Όσο για την περίφημη μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα έφερνε ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον οι μισοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και οικοπέδων εντός σχεδίου δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση εξαιτίας της μείωσης των αξιών. 
Τα τελικά στοιχεία από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ – τα εκκαθαριστικά θα σταλούν μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου- διαλύουν αρκετούς από τους «μύθους» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ενόψει της αποστολής των εκκαθαριστικών.
Καθώς, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία της κυβέρνησης που να επιφέρει μείωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το γεγονός ότι 2.478.671 φυσικά πρόσωπα και 14.954 επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των αντικειμενικών αξιών στην οποία υποχρεώθηκε το υπουργείο Οικονομικών λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι «κερδισμένοι», δεν θα δουν –παρά σε λίγες περιπτώσεις- εντυπωσιακές μειώσεις στο εκκαθαριστικό τους καθώς στην πλειοψηφία τους, οι «κερδισμένοι» κερδίζουν το πολύ έως 10-20 ευρώ.
Όσοι περιμένουν ότι θα πληρώσουν λιγότερα εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, θα απογοητευτούν. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε σύνολο 15,5 εκατομμυρίων ιδιοκτησιών για τουλάχιστον τα μισά δεν προκύπτει καμία μείωση φόρου παρά τη μείωση της αξίας. Το αντίθετο: υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχει μειωθεί καν η αντικειμενική αξία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιβάρυνση εξαιτίας του συμπληρωματικού φόρου.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών είχε ως αποτέλεσμα το βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ να μειωθεί κατά περίπου 101,3 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και κατά 2,3 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Αυτό το ποσό θα το πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις μέσω του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος αυξάνεται αντίστοιχα κατά 38 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και κατά 65 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Αυτά τα 100 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να τα πληρώσουν κατά κύριο λόγο 278.052 φυσικά πρόσωπα, που επιβαρύνονται με περισσότερα από 50 ευρώ ο καθένας, αλλά και 24.218 επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού που προκύπτει από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, είναι ότι εκτός του ότι αυξήθηκε κατά 10% ο συντελεστής υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, επιβλήθηκε για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Ειδικά τα ξενοδοχεία που έχουν μεγάλες επιφάνειες, θα εκπλαγούν από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Μόνο για τον συμπληρωματικό φόρο, οι εταιρείες θα πληρώσουν 281 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στο μισό δισ. ευρώ.
Συνολικά για τον ΕΝΦΙΑ θα βεβαιωθούν φέτος –όπως και πέρυσι 3,34 δισ. ευρώ. Ο φόρος είναι ο ίδιος παρά το γεγονός ότι η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 90 δισ. ευρώ (μόνο 73 δισ. ευρώ ήταν η μείωση στις αξίες των ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα ενώ περίπου 16 δισ. ευρώ ήταν η μείωση και στις εταιρείες). Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα εκτιναχθεί φέτος στο 0,58% της αξίας των ακινήτων. Ήδη, ο συντελεστής αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Στην  πραγματικότητα, ο φόρος κατοχής ακινήτων, υπολογίζεται με πραγματικό συντελεστή πάνω από 0,65%.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.