Σε λίγα χρόνια θα καλλιεργούν βιομηχανική μόνο όσοι έχουν μηχανές

 29/08/2016

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου
Πέρσι « κάηκαν» γιατί η µεγάλη παραγωγή στον θεσσαλικό κάµπο φράκαρε τις βιοµηχανίες και η ντοµάτα σάπιζε στο χωράφι και φέτος γιατί η χαµηλή τιµή και η λιγοστή παραγωγή βγάζει ίσα τα έξοδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Μπορεί να έφτιαξε νοικοκυριά όμως όχι με 10 τόνους ανά στρέμμα και τιμές στα 65 ευρώ.
Με 65  ευρώ τον τόνο στα 4-4,39 brix αντί των 72 ευρώ που ήταν πέρσι και µε τα ακραία καιρικά φαινόµενα του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου να ισοπεδώνουν στην περιοχή των Φαρσάλων την παραγωγή, 7 στους δέκα ντοµατοπαραγωγούς δηλώνουν απογοητευµένοι από την  φετινή χρονιά και προβληµατισµένοι για τη συνέχεια της καλλιέργειάς της. Ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει επαφές για ενηµέρωση πάνω σε νέες καλλιέργειες και φτιάχνουν διαφορετικό πλάνο για την καινούργια χρονιά.

Μείωσαν τα στρέµµατα
«Έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε καλλιεργητικές φροντίδες», αναφέρει στην Agrenda ο ντοµατοπαραγωγός από την Χάλκη του ∆ήµου Κιλελέρ, µέλος του ΘΕΣΤΟ και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Αλληλεγγύη» Χάλκης Νίκος Τσινούλης «και παρόλα αυτά έβγαλα 11 τόνους το στρέµµα µε brix κατά µέσο όρο 4,45. Η στραβή χρονιά άρχισε µε την απογοήτευση που πήραµε όταν ο συνεταιρισµός µας ανακοίνωσε τις χαµηλές φετινές τιµές.

Τότε έκανα ότι και οι περισσότεροι µειώνοντας τα στρέµµατα της ντοµάτας µου. Ενώ είχα αποφασίσει να καλλιεργήσω 150 στρέµµατα, τελικά έβαλα µόνο 37 και σήµερα δυστυχώς δικαιώνοµαι για την επιλογή µου. Ένας λόγος που ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και γίνεται δυσβάστακτο είναι και το γεγονός ότι δεν έχω δικά µου µηχανήµατα, καθώς η φυτευτική µηχανή κοστίζει 20 ευρώ το στρ. και η συλλεκτική 12 ευρώ τον τόνο.

Σε µερικά χρόνια θα σπέρνουν ντοµάτα µόνο όσοι έχουν δικά τους µηχανήµατα, αφού σήµερα οι 10 τόνοι παραγωγής ανά στρέµµα καλύπτουν τα έξοδα της καλλιέργειας. Μόνο µετά τους 10 τόνους αρχίζει το κέρδος. Πάγιο αίτηµα των αγροτών είναι ο κάθε συνεταιρισµός να αποκτήσει τα δικά του µηχανήµατα, ώστε να έρθουν και οι τιµές σε λογικά πλαίσια. Παλιά τα πράγµατα ήταν διαφορετικά, αφού καλλιεργούσαµε µε χαµηλότερο κόστος (πιο φθηνά λιπάσµατα, φάρµακα, ρεύµα, πετρέλαιο κ.α.) και έτσι µπορέσαµε να κάνουµε προκοπή. Φτιαχτήκαν νοικοκυριά από την ντοµάτα, µας τίµησε και την τιµήσαµε!»

Υπάρχουν και κερδισµένοι
Με 12,5 τόνους το στρέµµα στα Μνηµόρια του ∆ήµου Κιλελέρ και συγκοµιδή στις 28 Ιουλίου, ο ντοµατοπαραγωγός  και µέλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Απόστολος Λυµτσιούλης έχει κάθε λόγο να δηλώνει  ευχαριστηµένος. «Φέτος έκανα τις περισσότερες καλλιεργητικές φροντίδες από κάθε άλλη χρονιά,» τονίζει στην Agrenda ο κ. Λυµτσιούλης και σηµειώνει ότι:

«Πέρα από τα συχνά ποτίσµατα λόγο του «στεγνού» καλοκαιριού, έκανα και 6 ψεκασµούς για τον τετράνυχο, από τον οποίο ο κόσµος φέτος «κάηκε». Επιπλέον στην περιοχή µας εµφανίστηκε οροµβάχη, ένα φυτό που τραβά τα υγρά από την ντοµατιά και µειώνει δραµατικά την παραγωγή. Μέχρι τώρα δεν µας έχει γνωστοποιηθεί φάρµακο για την καταπολέµησή του. Παρόλα αυτά νιώθω τυχερός και ευχαριστηµένος από την φετινή µου σοδειά, καθώς ξέρω ότι η γενική εικόνα είναι µη αναµενόµενη».

Παραγωγοί µε 3 τόνους το στρέµµα
Με την µέση παραγωγή στον θεσσαλικό κάµπο να αγγίζει µε δυσκολία τους 10 τόνους το στρέµµα, σύµφωνα µε τον οδηγό συλλεκτικής από την Νίκαια του ∆ήµου Κιλελέρ Γιώργο Παναγούλη ,υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί από τα Φάρσαλα µε 3τόνους το στρέµµα. «Φέτος, άρχισα την συγκοµιδή στις 22 Ιουλίου, µαζεύοντας πάνω από 220 φορτηγά µε 30 τόνους το καθένα. Οι παραγωγοί αγαπούν την ντοµάτα, έχουν γίνει επιστήµονες, αλλά αιφνιδιάζονται δυσάρεστα από τα φετινά λιγοστά έσοδα», αναφέρει.

Προβληµατίζει η συµβολαιακή εξάρτηση από τη βιοµηχανία

Λόγω της χαµηλής τιµής που έδωσαν φέτος οι βιοµηχανίες που συνεργαζόµαστε, ΑΒΕΚ ∆. Νοµικός, Κωπαΐς ΑΒΕΕ, Νταµαβάντ ΑΕ, Eurofood και Ενέργεια ΑΕ, Agrofarm ΑΕ, Delmonde ΕΛΛΑΣ, τα προβλήµατα ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς. Πέρσι ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ΘΕΣΤΟ  Θεσσαλών Τοµατοπαραγωγών καλλιέργησε 20.700 στρέµµατα ντοµάτας και φέτος 16.700, φτάνοντας έτσι σε οριακό σηµείο επιβίωσης η καλλιέργειά της. Μας προβληµατίζει η στενή εξάρτηση που έχει η συµβολαιακή γεωργία της βιοµηχανικής ντοµάτας µε την βιοµηχανία, λόγω ότι είναι προϊόν που δεν αποθηκεύεται. Η φύση δηλαδή του προϊόντος, ως εξαρτώµενο και ευπαθές, δεν µας επέτρεπε ως τώρα να είµαστε ευέλικτοι στις τιµές.

Επιπλέον η µέχρι τώρα φετινή εικόνα παραγωγής δείχνει κατά µέσο όρο 20% κάτω ανά στρέµµα. Στην περιοχή των Φαρσάλων, εξ αιτίας επανειληµµένων άσχηµων καιρικών φαινοµένων, τις βροχοπτώσεις- πληµµύρες στα τέλη Μαΐου έως και τέλη Ιουνίου και την χαλαζόπτωση στις 2 Ιουλίου, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Σε επιστολή που έστειλα στις 25 Ιουλίου 2016 στον υπουργό, Ευάγγελο Αποστόλου και στον ΕΛΓΑ και απάντηση δεν έλαβα ως τώρα, µεταξύ άλλων τους γνωστοποιώ για µία ακόµη φορά τα αγροτικά προβλήµατα της Θεσσαλίας. Οι πληγέντες παραγωγοί που κατέχουν έκταση 10.000 στρ. ακόµα περιµένουν τους εκτιµητές του ΕΛΓΑ, οι οποίοι λόγω της απεργίας τους και των αραιών δροµολογίων του ΚΤΕΛ, δεν κατόρθωσαν να επισκεφτούν έγκαιρα τις πληγείσες περιοχές. Όλη αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει τους αγρότες και τους διώχνει από την καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας.

∆εν µπορεί να µεσολαβούν 10-12 µήνες από την διαπίστωση των ζηµιών µέχρι την καταβολή των αποζηµιώσεων, γιατί αυτό παράγει ασφυξία στους καλλιεργητές. Αυτή τη στιγµή δεν εξυπηρετεί το σύστηµα τους αγρότες, αλλά οι αγρότες το σύστηµα. Στην τελική θα πρέπει όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να επαναπροσδιορίσουν την συνολική στρατηγική του κλάδου της ντοµατοπαραγωγής. Σήµερα είναι ένα άθροισµα κατακερµατισµών στρατηγικών του κάθε εµπλεκόµενου , φυτοριούχου, προµηθευτή εφοδίων, παραγωγού, ιδιοκτήτη τοµατοσυλλεκτικής µηχανής, µεταφερέα, βιοµήχανου.  Τα ατοµικά συµφέροντα υπερισχύουν των συλλογικών συµφερόντων και αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το µέλλον της ντοµάτας βραχυπρόθεσµα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ-ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.