«Πλαστικό χρήμα» για αφορολόγητο αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων – σε διαπραγμάτευση ακατάσχετος λογαριασμός για επιχειρήσεις


26.08.2016 

«Πλαστικό χρήμα» για αφορολόγητο αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων – σε διαπραγμάτευση ακατάσχετος λογαριασμός για επιχειρήσεις
Στην τελική μπαίνει το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις επιχειρήσεις λιανικής και στους ελεύθερους επαγγελματίες, βάσει του οποίου θα κατοχυρώνεται πλέον το – όποιο - αφορολόγητο όριο εισοδήματος για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ενταχθεί στην ίδια κλίμακα. Εκκρεμεί μόνο συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που θα εισπράττουν οι επιχειρήσεις από τις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.
Αναλυτικότερα, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Οι διακοπές των στελεχών των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώνονται και επιστρέφουν στην Αθήνα προκειμένου να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις τάξεις των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει ουσιαστικά "κλειδώσει" και το μόνο σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου είναι αυτό που αφορά στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που θα εισπράττουν οι επιχειρήσεις από τις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Τον ακατάσχετο λογαριασμό ως προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Η όλη ιδέα εδράζεται στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο αν τους κατάσχεται το σύνολο των εισπράξεών τους στον τραπεζικό λογαριασμό από αποδοχή πληρωμών με κάρτες.

Αν και η αρχική στάση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ήταν κάθετα αρνητική στη θέσπιση ενός τέτοιου είδους λογαριασμού τελικά η ιδέα της καθιέρωσής του έχει γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, αυτό που είναι ανοικτό στο παζάρι είναι το ποσοστό του υπολοίπου του λογαριασμού που θα προστατεύεται από κατασχέσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης θα γίνει από το σημείο που η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα ακατάσχετο όριο στο 70-80% του υπολοίπου και η πλευρά των θεσμών στο 20-30%. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ κοντά στη διαπραγμάτευση κάνουν λόγο για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στο επίπεδο του 50% ακατάσχετου.

Οι ρυθμίσεις
 
Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία και τη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσο για την ηλεκτρονική καταγραφή εσόδων των επιχειρήσεων και διασταύρωσης με τα έσοδα που δηλώνουν, θα προβλέπει:
- την σύνδεση της παροχής της έκπτωσης φόρου (αφορολόγητου) για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους με την υποχρέωση να ξοδεύουν ένα ποσοστό 10% έως 30% του εισοδήματός τους υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα
- την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών POS σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών
- την υποχρεωτική ανάρτηση σε όλα τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας των ελευθέρων επαγγελματιών ότι μπορούν να πληρώσουν με κάρτα εφόσον το επιθυμούν
- τη διενέργεια κληρώσεων ακινήτων και άλλων δώρων για όσους δαπανούν περισσότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα.

πηγη:www.paseges.gr