Καλοκαιρινή ανάπαυλα στα σκληρά σιτάρια

24/08/2016

Παπαδογιάννης Γιάννης 
Παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η αγορά είναι υποτονική για τα ελληνικά σκληρά σιτάρια. Το ερώτηµα είναι αν αυτό οφείλεται απλά στην καλοκαιρινή περίοδο ή αναµένεται περαιτέρω δυσκολία στη διάθεση της φετινής υπερπαραγωγής.
Στη γειτονική Ιταλία επίσης οι µύλοι δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και έχουν αναβάλει τις αγορές τους για το Σεπτέµβριο. Μένει να δούµε πως θα επηρεάσει τις τιµές η επερχόµενη σοδειά του Καναδά. Για την ώρα η εν λόγω σοδειά δείχνει ποσοτικά υποσχόµενη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι συνεδριάσεις εξακολουθούν να µην παρουσιάζουν ιδιαίτερη µεταβλητότητα. Οι πωλήσεις της αµερικάνικης αλλά και ουκρανικής σοδειάς αυξάνονται λαµβάνοντας µερίδιο από τις ευρωπαϊκές σοδειές. Τουλάχιστον, σύµφωνα µε αναλυτές, φαίνεται πως στα µαλακά σιτάρια βρέθηκαν τα σηµεία στήριξης κάτω από τα οποία δύσκολα θα πάει η αγορά. Στη Γαλλία οι τιµές δεν µπορούν να αντιδράσουν σηµαντικά καθώς η ισοτιµία ευρώ - δολαρίου καθιστά τις σοδειές σε ευρώ ακριβότερες. Έτσι παρά τα νέα για µικρότερες παραγωγές οι τιµές παρέµειναν στα ίδια επίπεδα σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα φτάνοντας τα 164 ευρώ ο τόνος.

Στη λίστα της Φότζια οι νέες τιµές θα ανακοινωθούν την επόµενη εβδοµάδα. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 180-185 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού , ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11%, υαλώδη 40%) στα 175-180 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού. Στο Μιλάνο επίσης δεν ανακοινώθηκαν νέες τιµές λόγω των διακοπών του καλοκαιριού, οι εξαιρετικές ποιότητες κυµαίνονται µεταξύ 201-206 ευρώ ο τόνος. Το γαλλικό σκληρό κατέγραψε µικρή µείωση (5 ευρώ) και κυµαίνεται στα 225 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Αναφορικά µε τη νέα σοδειά, είναι ανάµεικτες οι ποιότητες ανάλογα µε την περιοχή καλλιέργειας. Οι ποιότητες είναι καλύτερες προς τον νότο ενώ οι ποσότητες φαίνονται µειωµένες κατά περίπου 20%.
 
πηγη:www.agronews.gr