Ξεκίνησε ο ξερικός ηλίανθος με μειωμένες αποδόσεις

24/08/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Στην αρχή βρίσκεται για την ώρα ο αλωνισµός για τα ξερικά χωράφια µε ηλίανθο σε ∆ράµα, Σέρρες, Ξάνθη και Έβρο και οι πρώτες εκτιµήσεις των παραγωγών κάνουν λόγο για µειωµένες αποδόσεις σε σύγκριση µε πέρσι, καθώς το προϊόν όντας πιο ευαίσθητο επηρεάστηκε σηµαντικά από τις έντονες συνθήκες ξηρασίας
. Να σηµειωθεί ότι οι παραγωγοί δίνουν το προϊόν τους συνάπτοντας συµβόλαια κάθε χρόνο και σύµφωνα µε τα φετινά δεδοµένα η τιµή κυµαίνεται στα 35 λεπτά το κιλό, µε απόδοση που φθάνει κανονικά περίπου τα 400 κιλά ανά στρέµµα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

«Είµαστε λίγο πιο κάτω από πέρσι όσον αφορά τις αποδόσεις για τον ξερικό ηλίανθο, λόγω της ανοµβίας αλλά ακόµα είναι νωρίς για να πούµε πως θα πάει η περιοχή µας», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.  «Σε 10 µέρες θα ξεκινήσουν και τα ποτιστικά χωράφια, οπότε µετά τον Αύγουστο θα έχουµε καλύτερη εικόνα για τον ηλίανθο», προσθέτει ο ίδιος και τονίζει ότι «το φαινόµενο που παρατηρείται την τελευταία 2ετία είναι να φεύγουν οι παραγωγοί από τα τεύτλα και τα καλαµπόκι και να βάζουν ηλίανθο. Αυτό γίνεται αφενός γιατί ως συµβολαιακή καλλιέργεια έχει σταθερή τιµή και αφετέρου έχει χαµηλό κόστος παραγωγής οπότε δεν είναι µεγάλο το ρίσκο για τους καλλιεργητές».





Μετά τον Αύγουστο
«Είµαστε στο ξεκίνηµα της συγκοµιδής στα ξερικά, τα οποία έχουν επηρεαστεί από τον καιρό. Για τα ποτιστικά µετά τον Αύγουστο θα έχουµε εικόνα αγοράς», σηµειώνει στην Agrenda ο Οδυσσέας Γαβρανίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της εταιρείας Φυτοενέργεια Α.Ε.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, µια αρχική ένδειξη των αποδόσεων είναι γύρω στα 180-200 κιλά το στρέµµα σε Ξάνθη και Έβρο, ενώ στα 100-150 κιλά το στρέµµα πιάνουν τα ξερικά στη ∆ράµα, που είναι πιο πρώιµη περιοχή.

«Όσον αφορά τα ποτιστικά χωράφια αναµένουµε αποδόσεις από 300-350 κιλά το στρέµµα», επισηµαίνει ο Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρος της οµάδας παραγωγών από το Φωτολίβος ∆ράµας. «∆εν ισχύει ότι οι παραγωγοί στρέφονται µαζικά στον ηλίανθο. Απλά περίσσεψαν φέτος κάποια στρέµµατα και επέλεξαν αυτήν την καλλιέργεια καθώς έχει χαµηλές εισροές. Βλέπουµε ότι µάλλον θα “κλέψει” στρέµµατα από το σιτάρι ο ηλίανθος καθώς τα 16 λεπτά το κιλό στο σκληρό απογοήτευσαν τους παραγωγούς», συµπληρώνει ο ίδιος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι νέες τιµές των συµβολαίων για το προϊόν θα ανακοινωθούν Οκτώβριο µε Νοέµβριο ώστε να έχουν εικόνα οι παραγωγοί για τις φυτεύσεις του 2017.
 
πηγη:www.agronews.gr