Στην Βουλή οι προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την καπνοκαλλιέργεια

24.08.2016 


Στην Βουλή οι προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την καπνοκαλλιέργειαΔύο επιστολές του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Παυλίδη, με τις οποίες ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν στην καπνοκαλλιέργεια, κατέθεσε ως Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Η πρώτη αναφέρεται στην ενσωμάτωση της οδηγίας 40/2014/ΕΕ για τα προϊόντα καπνού στο εθνικό δίκαιο και η δεύτερη αναφέρεται στην άρση των αδικιών στην καλλιέργεια του καπνού μέσω της ενδιάμεσης αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, όπως αυτές κοινοποιήθηκαν σε φορείς της περιφέρειας ΑΜΘ.

Αναλυτικά, στην πρώτη του επιστολή (4153/19-8-2016), ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να επανεξετάσουν το ζήτημα κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Βουλή, ώστε η ενσωμάτωση να γίνει με τρόπο ορθολογικό, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα αυτών των προϊόντων σε σχέση με την τοπική οικονομία και κοινωνία της Περιφέρειας ΑΜΘ και της χώρας γενικότερα.

Στο παρόν σχέδιο νόμου, προβλέπεται μία ιδιαίτερα πολύπλοκη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης για τα νέα προϊόντα καπνού με αρνητικό αντίκτυπο μιας τέτοιας ρύθμισης για την ελληνική καπνοπαραγωγή.

Στη δεύτερη επιστολή του (3512/8-7-2016), ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του Υπουργείου, με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020, προκειμένου να παραμείνουν ελπιδοφόρες οι προοπτικές για τον ελληνικό καπνό και την εξαγωγική του δραστηριότητα, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα της περιφέρειας ΑΜΘ, με σημαντικό αριθμό εργαζομένων και μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε επισυναπτόμενες τις δύο επιστολές:

Πρόταση-άρσης-των-αδικιών-στην-καλλιέργεια-του-καπνού-μέσω-της-ενδιάμεσης-αναθεώρησης-της-νέας-ΚΑΠ

Ενσωμάτωση-οδηγίας-402014ΕΕ-για-τα-προϊόντα-καπνού-στο-εθνικό-δίκαιο-–-προβληματικές-διατάξεις-σχετικά-με-τα-νέα-προϊόντα-καπνού

πηγη:www.paseges.gr