Το περισσότερο καλαμπόκι «έριξε» το δείκτη FAO

16/08/2016

Γιαννακοπούλου Φανή  
Οριακή πιο κάτω έκλεισε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) μετά από 5 μήνες που σημείωνε ανοδική πορεία. Στην πτώση του δείκτη οδήγησε η μείωση των τιμών στα δημητριακών και στα φυτικά έλαια, σύμφωνα με τους αναλυτές του FAO.


Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO κατά μέσο όρο έκλεισε στις 161,9 μονάδες τον Ιούλιο 2016, υποχωρώντας μόλις 0,8% (ή 1,3 μονάδες) από το επίπεδο του Ιουνίου και 1,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO για τον Ιούλιο σημείωσε πτώση κατά 5,6% από τον Ιούνιο, εξαιτίας της απότομης μείωσης τιμών στο καλαμπόκι λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών σε χώρες-κλειδιά για την παραγωγή του, όπως οι ΗΠΑ. Επίσης, οι τιμές των σιτηρών έπεσαν τον Ιούλιο ως αποτέλεσμα της μεγάλης παγκόσμιας προσφοράς ειδικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντιθέτως, οι τιμές του ρυζιού ενισχύθηκαν, καθώς συρρικνώθηκαν οι διαθέσιμες ποσότητες σε μπασμάτι και στις μακρόσπερμες ποικιλίες.

πηγη:www.agronews.gr