Απαραίτητοι οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για το κυκλοκόνιο στις ελιές

 23/09/2016 

Φθινοπωρινούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας του κυκλοκόνιου, η οποία ευνοείται από τις βροχοπτώσεις και την αυξημένη σχετική υγρασία που επικρατούν αυτή την περίοδο, συνιστούν στους ελαιοκαλλιεργητές οι γεωπόνοι του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ.

Όπως αναφέρουν το κυκλοκόνιο της ελιάς αποτελεί μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία έχει δημιουργήσει σημαντική μείωση της ελαιοπαραγωγής έως και ακαρπία σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου εξαιτίας της φυλλόπτωσης, της ανθόρροιας, της καρπόπτωσης και της εξασθένισης των δέντρων.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, ο μύκητας προσβάλλει φύλλα και ποδίσκους των ταξιανθιών και σπανιότερα τους καρπούς της ελιάς. Τα περισσότερα συχνά και εμφανή συμπτώματα  εκδηλώνονται στα φύλλα που προκαλούνται και οι μεγαλύτερες ζημιές. Η ασθένεια στα φύλλα εμφανίζει γκριζοκαστανές κηλίδες που στη συνέχεια γίνονται κυκλικές με χλώρωση (κιτρίνισμα). Ο μύκητας επιβιώνει κυρίως πάνω στα προσβεβλημένα φύλλα που παραμένουν στο δένδρο.

Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (σχηματισμός δρόσου ή βροχή) σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες, με άριστη τους 10-20oC. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η πολύ υψηλή υγρασία και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες  (6-12oC)

Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο, αλλά και τον χειμώνα εφόσον είναι ήπιος  επίσης και την άνοιξη εφόσον επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου στην ελιά, σύμφωνα με τους γεωπόνους, αυτή βασίζεται σε προληπτικούς και θεραπευτικούς ψεκασμούς των δέντρων, με τα κατάλληλα σκευάσματα (χαλκούχα, βορδιγάλιο πολτό κ.α.).  Συνήθως αρκούν δυο ψεκασμοί, ο πρώτος πρέπει να γίνεται αρχές φθινοπώρου πριν τις βροχές και ο δεύτερος αρχές της άνοιξης.

Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τον ψεκασμό στην καλή διαβροχή του φυλλώματος από το ψεκαστικό υγρό και στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή των φύλλων το πρωί (πρωινή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες).

Επομένως, συνιστάται στους παραγωγούς που οι ελαιοκαλλιέργειές τους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί  από κυκλοκόνιο, να πραγματοποιήσουν φθινοπωρινούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας λόγω των βροχοπτώσεων και της αυξημένης σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο. Ψεκαστικά μέσα με μεγάλη πίεση για καλή διαβροχή της πυκνής φυλλωσιάς είναι αποτελεσματικότερα.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτσι όπως ενημερώνονται από τους κατά τόπους γεωπόνους και αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.
 
πηγη:www.agronews.gr