Πάνε Βουλή οι ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών

22/09/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή ο νέος εφαρμοστικός με τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι αγρότες, και την άμεση «μεταφορά» τους στο συντελεστή 6,95%.


Σύμφωνα με αναφορές σε δημοσιογράφους, κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από αυτά που θα «περάσουν» μέσα από το νομοσχέδιο απομένουν ακόμη 1-2 προαπαιτούμενα που θα ολοκληρωθούν «εντός των επόμενων ημερών», ενώ επεσήμανε πως στο νέο πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρξουν διατάξεις άλλες από αυτές που συνδέονται με τα 15 προαπαιτούμενα.
Επεσήμανε, επίσης, ότι μένει αμετάβλητο το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση αλλά και για την εκταμίευση της δόσης με πρώτο σταθμό την σύνοδο της 29ης Σεπτεμβρίου (EWG) όπου θα γίνει η έγκριση και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της δόσης.
Αναλυτικότερα, στη λίστα με τις 15 δεσμεύσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και η άμεση «μεταφορά» τους στο συντελεστή 6,95%.
Οι πρώτοι που θίγονται άμεσα από το μέτρο είναι οι αγρότες για τους οποίους, υπενθυμίζεται ότι ο νόμος σήμερα προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών υγείας ώστε να μεταβούν στο 6,95% από το 2019.
Ειδικότερα, προβλέπονται συντελεστές:
-3,61% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για φέτος,
-4,73% για το 2017,
-5,84% για το 2018 και
-6,95% από το 2019.
Εφόσον, όμως, εφαρμοστεί η δέσμευση του συμπληρωματικού μνημονίου, οι αγρότες θα «μεταταχθούν» από 1/1/2017 στον συντελεστή 6,95%.
Εκτός ΟΓΑ οι αγροτουριστικές μονάδες
Σημειωτέον πως δεν είναι η μοναδική παρέμβαση στο ασφαλιστικό που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο.
Μεταξύ άλλων, αιτείται και η κατάργηση της δυνατότητας των ιδιοκτητών μικρών αγροτουριστικών και λοιπών μονάδων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να υπάγονται στο καθεστώς ΟΓΑ, αντί του ΟΑΕΕ που έχει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν από 1/1/2017 το 20% του εισοδήματός τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης, αντί για το 14% που θα ισχύσει για τους αγρότες και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

πηγη:www.agronews.gr