Φρένο στις τιμές παραγωγού δημητριακών από την παγκόσμια υψηλή παραγωγή, παρά τις μειώσεις στην Ε.Ε.


20.09.2016

Φρένο στις τιμές παραγωγού δημητριακών από την παγκόσμια υψηλή παραγωγή, παρά τις μειώσεις στην Ε.Ε.
Σε αντίθεση με την διεθνώς μεγάλη φετινή συγκομιδή σιτηρών, η οποία πιέζει τις τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. η φετινή παραγωγή σιτηρών μειώθηκε κατά τουλάχιστον 10% και της ελαιοκράμβης κατά 9,2%, σε σύγκριση με το 2015. Παράλληλα, τονίζεται πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Αναλυτικότερα, κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης των ομάδων εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ομάδας για τα σιτηρά, κ. Max Schulman ανέφερε ότι «οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ-28 στην έχει μειωθεί 10% κατά μέσο όρο φέτος, σε σύγκριση με το 2015. Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί για το σύνολο των καλλιεργειών σιτηρών, καθώς οι σοδειές βρίσκονται σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες. Στην Γαλλία ιδιαίτερα η σοδειά ήταν ιδιαίτερα άσχημη, σημειώνοντας απότομη πτώση της τάξης του 30%. Η μείωση αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα κακών καιρικών συνθηκών. Πολλές χώρες έχουν υποφέρει από παράσιτα και ασθένειες κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αντιμετωπίζοντας ιδιαίτερες δυσκολίες με την καταπολέμησή τους, καθώς έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Δεν υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά προϊόντα φυτοπροστασίας στην αγορά και αυτό πρέπει να εξεταστεί».

«Η κακή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της ΕΕ επιδεινώνεται από την παγκόσμια συγκομιδή σιτηρών που λειτουργεί ως προφυλακτήρας στην παγκόσμια αγορά, πιέζοντας τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω και αφήνοντάς τους με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Χωρίς μετρητά, δεν μπορούν να αγοράσουν πιστοποιημένους σπόρους ή λιπάσματα για να σπείρουν νέες σοδειές για την επόμενη σεζόν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μία φτωχή συγκομιδή της ΕΕ», προειδοποίησε ο κ. Schulman.
 
Με την σειρά του ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους, κ. Arnaud Rousseau, τόνισε «η παραγωγή κραμβέλαιου είναι επίσης μειωμένη στην ΕΕ-28 κατά 9,2%, σε σύγκριση με το 2015, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εν μέρει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των αυξανόμενων επιθέσεων εντόμων σε διάφορες περιοχές της ΕΕ. Η έλλειψη αποτελεσματικών προϊόντων φυτοπροστασίας έχει συμβάλει σε αυτή τη φτωχή συγκομιδή για τους ελαιούχους σπόρους και τα όσπρια ».

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε την σημερινή πολιτική της ΕΕ σχετικά με την έγκριση φυτοπροστατευτικών διαφορετικά οι παραγωγοί ελαιοκράμβης θα χάσει μια σημαντική καλλιέργεια στο σύστημα αμειψισποράς που εφαρμόζουν, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι αγρότες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά συστήματα φυτοπροστασίας και λιπάσματα στις περιοχές οικολογικής εστίασης, αλλιώς θα χάσουμε μια σημαντική καλλιέργεια σε βάρος των κτηνοτρόφων και του περιβάλλοντος », δήλωσε ο κ. Rousseau.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε:
 
 
 

πηγη:www.paseges.gr