Όσο υπάρχουν ελιές και βαμβάκια το αγροτικό real estate θα στέκεται

26/09/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Περίοδο ήπιας αναδιανοµής και διόρθωσης στις τιµές πώλησης, που κρύβει «λαχεία» για τους συντελεστές της πρωτογενούς παραγωγής διέρχεται το αγροτικό real estate στην Ελλάδα, ως αποτέλεσµα αντίρροπων δυνάµεων και παραγόντων που διαµορφώνουν τους νόµους της προσφοράς και της ζήτησης.
Ενδεικτικό είναι πως οι µέσες τιµές πώλησης, σε σχέση µε το 2013 έχουν υποχωρήσει σε µερικές περιοχές κατά 8% έως 12%, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Όπου πέρασε η «μπογιά» αροτραίων και καπνού η μεγαλύτερη κατρακύλα, ενώ «φιλέτα» παραμένουν λιοστάσια και περιβόλια.

Βασικό ρόλο στην διαµόρφωση του νέου αυτού status quo που χτίζεται παίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι ρυθµίσεις που την συνοδεύουν, αλλά και η παγκοσµιοποίηση, που επιδρά στις τιµές παραγωγού.

Για παράδειγµα, από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήµερα η Agrenda και το σχετικό ρεπορτάζ προκύπτει πως σε περιοχές, όπως η Θεσσαλία και η Θράκη, όπου οι αροτραίες κυριάρχησαν, εξασφαλίζοντας σταθερό και ικανοποιητικό εισόδηµα για µια τριακονταετία, αλλά και προοπτική για τους επαγγελµατίες του χώρου, οι τιµές πώλησης των χωραφιών κράτησαν όλο αυτό το διάστηµα.

Αντίθετα, σήµερα µε τις εκτάσεις για παράδειγµα στο βαµβάκι και τα τεύτλα να υποχωρούν και τις προσπάθειες αντικατάστασης µε νέου τύπου καλλιέργειες να «πέφτουν στο κενό» ή στην καλύτερη να αποδίδουν λιγότερο από τα αναµενόµενα (στέβια, γκότζυ µπέρι κ.λπ.), το ενδιαφέρον για αγορά γης από τους επαγγελµατίες του χώρου ατονεί, γεγονός που συµπαρασύρει τις τιµές πώλησης, σε βαθµό µεγαλύτερο από άλλες περιοχές.

πηγη:www.agronews.gr