Στην Αθήνα εντός της εβδομάδας αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

06/02/2017

Η συνάντηση θα γίνει με επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.Πανάγος Γιάννης
Το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να γίνει η συνάντηση που ζητούν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό, και μάλλον στην Αθήνα
, όπως είχε προαναγγείλει η Agrenda. Αυτό ανέφεραν στο Agronews, λίγο μετά τη μία και μισή, αγρότες, που βρέθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και παρέδωσαν το επίσημο αίτημα για έναρξη διαλόγου με τον πρωθυπουργό.
Η συνάντηση θα γίνει με επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.















Το ραντεβού, όπως έγραψε ήδη η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα γίνει μάλλον στην Αθήνα, με επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, όπου θα συζητηθούν τα καυτά ζητήματα για φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑ-Θ, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία υπέβαλαν οι αγρότες την πρόσκληση έναρξης διαλόγου, δεσμεύτηκε ότι «θα δουλέψουμε ώστε να κλειστεί άμεσα το ραντεβού σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα».

Αμέσως μετά, οι αγρότες από το Συντονιστικό Αγώνα (διευρυμένο με αγρότες από τον Πλατύκαμπο) προχωρούν σε περιφερειακή σύσκεψη, προκειμένου να καταγράψουν τα θέματα τα οποία θα μεταφέρουν στη συνάντηση.
Σημειωτέον ότι καλούν στη μία το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, συνάντηση στον Λευκώνα Σερρών, προκειμένου όλοι οι αγρότες να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ραντεβού την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη Νίκαια για συντονισμό
Η Συντονιστική επιτροπή των Μπλόκων συνεδριάζει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη Νίκαια
Το κάλεσμα αναφέρει τα εξής:
«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλα τα μπλόκα που παλεύουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκαλεί την Τρίτη, 7 Φλεβάρη 2017, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.
 Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο το δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο καθορίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον Δεκέμβρη του 2016».  
Συλλαλητήριο Θεσσαλών κτηνοτρόφων την Τρίτη
Σε συλλαλητήριο προχωρά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, στις 11 το πρωί της Τρίτης, στο κτίριο της Περιφέρειας, με στόχο οι κτηνοτρόφοι να προβάλλουν τα αιτήματα τους.
Υπενθυμίζεται πως οι ίδιοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα αιτήματά τους, ενώ σε περίπτωση που δεν πάρουν κάποια απάντηση, όπως λένε, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Το συλλαλητήριο στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναμένεται αρκετά δυναμικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, ο οποίος τόνισε, πως στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε έδρες άλλων περιφερειών της χώρας.
Επίσης, η βάση των αιτημάτων είναι κοινή και αφορούν, εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως και τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το αίτημα συνάντησης με Τσίπρα από τους αγρότες Μακεδονίας Στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έφτασαν λίγο πριν τις 12 αγρότες με περίπου 30 τρακτέρ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσουν αίτημα να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Στη Θεσσαλονίκη κατέφθασε και αντιπροσωπία από τον Πλατύκαμπο με επικεφαλής τον Καλογιάννη, να συνταχθούν με τους συναδέρφους τους.
Οι αγρότες αυτή την ώρα συναντούν την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑ-Θ, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία υπέβαλαν πρόσκληση έναρξης διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν την απάντηση του Μαξίμου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πράττει κάθε δεκαπενθήμερο.
Σύμφωνα με την απόφαση, που ελήφθη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, το προηγούμενο Σάββατο στη Νέα Ραιδεστό, μια συμβολική δύναμη από περίπου 25-30 τρακτέρ, συν κάποια αγροτικά αυτοκίνητα και συντεταγμένα, σε σχηματισμό κονβόι, ξεκίνησαν από τα Πράσινα Φανάρια λίγο μετά τις 11 το πρωί.

«Υποβάλλουμε επίσημο αίτημα να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό στην επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για τα θέματα της συζήτησης. Την ατζέντα τη γνωρίζει και από πέρσι. Είναι ζητήματα που σχετίζονται με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής και θέλουμε να έρθει με βελτιωμένες προτάσεις», τόνισε στο Agronews o Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής από τη Χαλκιδική.
«Αν δεν μπορέσει να έρθει ο ίδιος γιατί ίσως να έχει βεβαρημένο πρόγραμμα, να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μας συναντήσουν. Σε άλλη περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αποκλείοντας το αεροδρόμιο. Μπορούμε να το κάνουμε όποτε θέλουμε», είπε, με προειδοποιητικό τόνο, ο κ. Παπαδάκης.
Ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν προσχωρήσει και οι Σερραίοι από τον κόμβο του Λευκώνα, στη συνάντηση της Νίκαιας, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε συνεδρίαση στα Μάλγαρα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία και του Βαγγέλη Μπούτα, αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

«Τους είχαμε προσκαλέσει να έρθουν στη Νέα Ραιδεστό, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν δέχθηκαν, αλλά το ίδιο βράδυ έκαναν άλλη συνάντηση στα Μάλγαρα», λένε από το Συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους δύο πόλους έκφρασης των αγροτών στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.
Είχαν προηγηθεί διαρροές, δύο ημέρες πριν, από το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας μιας επεισοδιακής συνέλευσης στο μπλόκο των Μαλγάρων που οδήγησε σε αποχώρηση, αρχικά, των τρακτέρ από τη Χαλάστρα και τη Σίνδο και μια ημέρα μετά κι εκείνων των Κυμίνων. Κάποια εξ αυτών μάλιστα κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο μπλόκο των Ευζώνων, το οποίο αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.
Η κίνηση αυτή εξώθησε όσους έμειναν στα Μάλγαρα να «ρίξουν γέφυρες» προς τον Βαγγέλη Μπούτα και τους ακολούθησαν και οι αγρότες τόσο από το Δερβένι, που μέχρι τότε συντονιζόταν με το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από τη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά και Αμύνταιο) και τον Έβρο, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην κλειστή συνάντηση στα Μάλγαρα το βράδυ του Σαββάτου.
Μάλιστα, αμέσως μετά το πέρας της, ο εκπρόσωπος των παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος έσπευσε να απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους αγρότες να προσέλθουν στη σύσκεψη της Νίκαιας «για να πετύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», αλλά αυτό φαίνεται πλέον δύσκολο να γίνει αφού όπως τόνισε ο Γιώργος Κωστούδης, από το συντονιστικό του μπλόκου των Μαλγάρων «ενώ όλοι υποστηρίζουν ότι δρουν για το καλό του κλάδου, δεν φαίνεται κανένας να βάζει νερό στο κρασί του και αυτό λειτουργεί εις βάρος μας εδώ και πολλά χρόνια». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε κι ο εκπρόσωπος του μπλόκου Δερβενίου, Θεόδωρος Χατζητομάρης, σημειώνοντας πως «πρέπει επιτέλους όλες οι δυνάμεις του πρωτογενή τομέα να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπερβούν τα προσωπικά τους για το καλό του πρωτογενούς τομέα».

πηγη:www.agronews.gr