Το πρόγραμμα της Μεταποίηση αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2016, ακολουθούν Σχέδια Βελτίωσης, Κατάρτιση των Νέων Γεωργών

24-10-2016
 Το πρόγραμμα της Μεταποίηση αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2016, ακολουθούν Σχέδια Βελτίωσης, Κατάρτιση των Νέων Γεωργών και Leader
Μετά την προκήρυξη του μέτρου Νέων Αγροτών θα ακολουθήσει η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, που βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 27 Οκτωβρίου, ενώ οι επόμενες προκηρύξεις θα αφορούν στη Μεταποίηση, τα Σχέδια Βελτίωσης και την Κατάρτιση των Νέων Γεωργών.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου. «Έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε το πρόγραμμα της Μεταποίησης, ώστε να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων, καθώς και ο εξαγωγικός τους προσανατολισμός», δήλωσε. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και όπως ανέφερε ο υπουργός αναμένεται να ενταχθούν 400 επενδυτικά σχέδια.

Θα υπάρξει μάλιστα ξεχωριστή δράση για επαγγελματίες αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Τα ποσοστά ενίσχυσης θα κυμανθούν από 40 έως 75% ανάλογα την περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Μέτρο της Μεταποίησης χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο θα αφορά τη μεταποίηση πρώτης ύλης σε τελικό γεωργικό προϊόν και το δεύτερο υπομέτρο σε τελικό μη-γεωργικό προϊόν. Δικαιούχοι θα είναι: Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανάλογα με τον τομέα. Ειδικότερα στον τομέα του καπνού θα ενισχύονται μόνο οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Θα ακολουθήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να αξιοποιηθεί με επενδύσεις το δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία. Με προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν 5.000 επενδυτικά σχέδια. Η ενίσχυση θα φτάσει έως 500.000 ευρώ για μεμονωμένους αγρότες και έως 2 εκατ. ευρώ για συλλογικές ομάδες (συνεταιρισμούς κ.α.).

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% - 75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (και έως το 75%) στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι γεωργοί ή ομάδες παραγωγών.

Οι Νέοι Αγρότες που θα ενταχθούν στο ομώνυμο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και στα Σχέδια Βελτίωσης, μιας και η προκήρυξη των σχεδίων θα ακολουθήσει χρονικά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το Μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών, ώστε να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των νέων απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν τα προγράμματα Leader σε όλη την ελληνική Περιφέρεια, με το σύνολο των μέτρων που θα προκηρυχθούν να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

πηγη:www.agrotypos.gr