Ξανά στα ψηλά το βαμβάκι που μπορεί και λίγο καλύτερα

24/10/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Έξω πάµε καλά, θα µπορούσε να πει κανείς για το βαµβάκι, παρ’ ότι η καλή εικόνα της διεθνούς αγοράς δεν µεταφράζεται σε όφελος στο χέρι του παραγωγού σύσπορου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Κάτι κάνει τους εκκοκκιστές να µην κόβουν τιµές, να ξεχωρίζουν τους καλούς από τους µικρούς παραγωγούς και για τους πολλούς (όταν ζητούν άµεση πληρωµή) να σκέφτονται ακόµη και τα 50 λεπτά το κιλό.
Χρηµατιστηριακά, βρισκόµαστε στο εύρος 67-71 σεντς ανά λίµπρα. Αυτήν την εβδοµάδα ο αντίκτυπος από την έκθεση του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) δεν καταλάγιασε έτσι η αγορά προσπάθησε ακόµη και να ξεπεράσει τα 71 σεντς ανά λίµπρα.
Υπενθυµίζεται ότι οι αναλυτές του USDA προβλέπουν µικρότερη παραγωγή στις ΗΠΑ και λιγότερα αποθέµατα, εκτίµηση που στηρίζει τις τιµές βάµβακος σε διεθνές επίπεδο.

Ενεργοποίηση της Κίνας
Παράλληλα οι πωλήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά δείχνοντας πως τα κλωστήρια δραστηριοποιούνται, ενώ προσφάτως ενεργοποιήθηκε και η Κίνα.
Βέβαια αυτό το ενθαρρυντικό κλίµα έδωσε µια ώθηση στις τιµές αλλά δεν ήταν αρκετό ώστε να σταθεροποιήσει τις τιµές για τα προθεσµιακά συµβόλαια ∆εκεµβρίου για το βαµβάκι άνω των 71 σεντς ανά λίµπρα.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι διεθνείς αναλυτές είναι µοιρασµένοι σε δύο στρατόπεδα: Μερικοί πιστεύουν πως έφτασαν οι τιµές στο ανώτερο σηµείο και πλέον θα διορθώσουν αποκλείοντας βέβαια κάποια σηµαντική πτώση, ενώ άλλοι θεωρούν πως έστω κερδοσκοπικά µπορεί να δούµε τα 72 σεντς ανά λίµπρα και µετά ότι θα επέλθει η διόρθωση, όταν η ζήτηση στη φυσικά αγορά θα µειωθεί σηµαντικά.
Στο κινεζικό χρηµατιστήριο βάµβακος οι τιµές ήδη έχουν αρχίσει να διορθώνουν. Όπως εκτιµούν έγκριτοι αναλυτές θα έχουµε ένα µικρό γύρισµα όµως πάντα µέσα στα πλαίσια του εύρους των 67-71 σεντς ανά λίµπρα.



Μεγάλη η ζηµιά στο Μεσολόγγι
Με τη βελτίωση του καιρού επανεκκίνησε η συγκοµιδή στις περισσότερες βαµβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, Λαµία, Φάρσαλα και Λιβαδειά έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Με σηµαντικές δυσχέρειες ξεκίνησε η συγκοµιδή στο κάµπο του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων της περασµένης εβδοµάδας. Το θετικό είναι πως στον κάµπο του Κοτσιλάρη µπήκαν κανονικά οι µηχανές στα χωράφια, καθώς δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές. Αντίθετα, στα χωριά Κατοχή, Λεσίνι, Πεντάλοφο εξακολουθούν να βουλιάζουν στις λάσπες τα χωράφια. Οι καταιγίδες, όπως αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή, χτύπησαν το βαµβάκι τη στιγµή που άνοιγε το καρύδι, µε αποτέλεσµα η ζηµιά να κρίνεται µεγάλη. Μειωµένες είναι οι αποδόσεις λόγω βροχών και στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σύµφωνα µε πρώτες εκτιµήσεις υπάρχει µια απώλεια από 20-30%. Τέλος, το γεγονός ότι ακόµα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσηµα τιµές προκαλεί αναστάτωση στους παραγωγούς.

πηγη:www.agronews.gr