Ο Καναδάς ανεβάζει την αγορά σκληρού σίτου

  07/11/2016

Παπαδογιάννης Γιάννης
Οι μέτριες ποσότητες σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά διαπραγµατεύονται στα 225-230 ευρώ ο τόνος FOB και από ό,τι φαίνεται οι Ιταλοί έµποροι πλησιάζουν πλέον στα επίπεδά µας αλλά µε δυσκολία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου.


Ακούγεται στην αγορά πως στενεύουν τα περιθώρια ανόδου, καθώς οι αγοραστές χρησιµοποιούν την ελληνική σοδειά για να καλύψουν υπάρχουσες πωλήσεις και ήδη τα σηµερινά επίπεδα είναι οριακά. Εφόσον αυξηθεί η προσφορά από πλευράς Καναδά είναι πιθανό να δούµε σταθεροποίηση ή και διόρθωση των τιµών.
Στη λίστα της Φότζια συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για άλλα 10 ευρώ ο τόνος. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 225-230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11%, υαλώδη 40%) στα 215-220 ευρώ ο τόνος.  Το γαλλικό σιτάρι ενισχύθηκε άλλα 5 ευρώ ο τόνος φτάνοντας, για τα ποιοτικά στάρια, τα 270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Οι δυσκολίες που αντιµετωπίζει ο Καναδάς στη συγκοµιδή, αλλά και τη διαλογή του προϊόντος, έχουν ανεβάσει τις τιµές εδώ και αρκετές εβδοµάδες. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται τις επόµενες µέρες, αλλά οι ποιότητες έχουν ήδη υποβαθµιστεί σε έναν βαθµό. Βέβαια δεν πρέπει να αγνοούµε ότι η σοδειά του Καναδά αναµένεται να φτάσει στο υψηλό δεκαετίας, εποµένως οι ποιοτικές δυσκολίες µπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι τιµές του µαλακού σίτου λαµβάνουν δυναµική από την πτώση του δολαρίου. Οι αµερικανικές εκλογές έχουν φέρει µια αβεβαιότητα στο νόµισµα κι αυτό ενισχύει τις τιµές εµπορευµάτων. Επιπρόσθετα, το κλείσιµο θέσεων των επενδυτών λόγω των εκλογών υποστηρίζει τις τιµές, καθώς απαιτούν αγορές συµβολαίων. Σηµειωτέον ότι η έλλειψη ζήτησης και το ακριβότερο ευρώ πιέζει τις γαλλικές τιµές, οι οποίες κυµαίνονται στα 162 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

πηγη: www.agronews.gr