Άλλαξε η κατάσταση στο βαμβάκι, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές αλλά είναι δύσκολο

15-02-2017
Άλλαξε η κατάσταση στο βαμβάκι, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές αλλά είναι δύσκολο
Με τον γεωπόνο και παραγωγό βαμβακιού και σταριού από το
Βελεστίνο Μαγνησίας κ. Γιάννη Σούρλα, συνομίλησε ο ΑγροΤύπος για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας παραγωγός στις αροτριαίες καλλιέργειες και την προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων που θα προσφέρουν ένα σεβαστό περιθώριο κέρδους στον παραγωγό. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια οι ενισχύσεις έχουν ψαλιδισθεί σημαντικά, κάτι που σε συνδυασμό με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής δημιουργεί αδιέξοδα για τον αγρότη.
Κ. Σούρλα τι καλλιεργείτε και πως βλέπετε την καλλιέργεια βαμβακιού για την ερχόμενη χρονιά;
«Καλλιεργώ στάρι, βαμβάκι, τριφύλλια και ελιές. Ασχολούμαι με το επάγγελμα του αγρότη από μικρό παιδί. Στο βαμβάκι τα χωράφια είναι οργωμένα αλλά δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το κόστος των εφοδίων. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι οι τιμές στα λιπάσματα μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι λόγω της χρηματηστηριακής πτώσης του αζώτου. Πάντως τα κόστη σαν σύνολο χρονιά με τη χρονιά ανεβαίνουν. Το νερό το παίρνουμε από γεώτρηση και ένα μέσο κόστος είναι τα 60 ευρώ / στρέμμα.
Το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι ότι εάν βάλεις κάτω τα κόστη και την εμπορική αξία του προϊόντος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιδότηση μειώνεται κάθε χρόνο, καθίσταται ασύμφορο. Δυστυχώς συνεχώς επανερχόμαστε σε καλλιέργειες που δεν έχουν να προσφέρουν πλέον κάτι. Ο κόσμος αναγκάζεται και παραμένει σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι γιατί σε πολλές περιπτώσεις διαθέτει τον μηχανικό εξοπλισμό, διαθέτει δηλαδή την υποδομή και δεν βρίσκει εναλλακτικές λύσεις. Ένας άλλος λόγος που ο κόσμος καλλιεργεί βαμβάκι είναι επειδή το συνδυάζει με αμειψισπορά με στάρι για να πετύχει μια καλή σοδειά. Ο κόσμος από ανάγκη καλλιεργεί το βαμβάκι».
Ποια ήταν η στρεμματική απόδοση που πιάσατε την περασμένη χρονιά;
«Εδώ στο Βελεστίνο πιάσαμε τα 400 - 450 κιλά που ήταν αρκετά πάνω από τον μέσον όρο θεωρώ. Σε αυτό μας βοήθησε και ο καιρός. Η περιοχή εδώ είναι λίγο πιο πρώιμη, όταν άνοιγε το βαμβάκι δεν πήραμε βροχές. Κάποιες βροχές του Σεπτεμβρίου έκαναν ζημιές σε πιο όψιμες περιοχές. Πάντως αν έχεις ποτιστικές αροτριαίες καλλιέργειες και βάλεις κάτω τις ενισχύσεις με τον τρόπο που δίνονταν πριν από μερικά χρόνια βλέπεις ότι παλιά μπορούσες με σκληρή δουλειά να βγάλεις ένα καλό κέρδος. Τώρα πλέον αυτό το αβαντάζ χάθηκε, βλέπεις ότι το ξηρικό στάρι είναι πλέον σε καλύτερο επίπεδο και όλες οι επενδύσεις που είχαμε κάνει το προηγούμενο διάστημα έχασαν την αξία τους».
Υπάρχει κάποια άλλη καλλιέργεια που σκέφτεστε να στραφείτε;
«Εγώ κάνω μια προσπάθεια καθαρά σε προσωπικό επίπεδο σε αρωματικά φυτά ωστόσο αυτή η καλλιέργεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βαμβάκι. Όλοι ψάχνονται να βρουν λύσεις, άλλος με όσπρια άλλος με ψυχανθή για να επιτύχει κερδοφορία».

πηγη:www.agrotypos.gr