Πότε προγραμματίζονται πληρωμές για εκκρεμότητες τσεκ και τι θα γίνει με τα γεωργοπεριβαλλοντικά

03-02-2017
 Πότε προγραμματίζονται πληρωμές για εκκρεμότητες τσεκ και τι θα γίνει με τα γεωργοπεριβαλλοντικά
 
Υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες προγραμματίζει να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ενώ εκτός πλάνου πληρωμών φαίνεται να μένει προς το παρόν η πληρωμή υπολοίπων εξισωτικής του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών αναμένει να πληρωθεί ολόκληρο το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω καθυστέρησης στην διασταύρωση των στοιχείων τους από Υπουργείο Οικονομικών και ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τον Οργανισμό, οι πρώτες πληρωμές για συνδεδεμένες του 2016 αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός Φεβρουαρίου. Διαβάστε σε ποια καθεστώτα συνδεδεμένων αναμένεται να γίνουν πληρωμές μέσα στον μήνα. Στασιμότητα επικρατεί στα Γεωργοπεριβαλλοντικά όπου εκκρεμεί η ΚΥΑ για να ξεκολλήσει η διαδικασία και να συνεχίσουν να προχωρούν οι πληρωμές.
Υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες έως τις 20 Φεβρουαρίου
Έως τις 20 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν πληρωμές που αφορούν εκκρεμότητες από την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) του 2016. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν είχαν λάβει καμία πληρωμή, ούτε και κατά την εκκαθάριση του τσεκ, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι αλλά λόγω καθυστερημένης επεξεργασίας των στοιχείων τους από τις αρμόδιες αρχές.
Σκληρό σιτάρι, κτηνοτροφικά φυτά, όσπρια και σπαράγγι θα αποτελέσουν τις πρώτες συνδεδεμένες του 2016 που αναμένεται να πληρωθούν μέσα στον μήνα, πιθανότατα έως τις 20 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου για αργότερα (λογικά προς Μάρτιο) φαίνεται να πηγαίνει η καταβολή υπολοίπων εξισωτικής 2015 όπως και άλλων καθεστώτων του ίδιου έτους που θα προκύψουν από νέους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Γεωργοπεριβαλλοντικά: εν αναμονή ΚΥΑ για να τρέξουν ξανά οι πληρωμές
Την ΚΥΑ με την έγκριση των κονδυλίων που θα επιτρέψει στη διαδικασία πληρωμής των γεωργοπεριβαλλοντικών να ξεκολλήσει αναμένουν πλέον οι δικαιούχοι, τη στιγμή που εκκρεμούν ακόμα πληρωμές σε ορισμένα καθεστώτα και σε ορισμένες περιοχές για το 2014. Μόλις βγει η εν λογω απόφαση θα κλείσουν οι πληρωμές του 2014 ενώ θα συνεχιστούν και οι πληρωμές για το 2015 και 2016. Σημειώνεται πάντως ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μετά τον Φεβρουάριο, δηλαδή να ξεκινήσουν και πάλι πληρωμές τον Μάρτιο.

πηγη:www.agrotypos.gr