Λάθος η εισήγηση Άρσης Έγκρισης λέει ο Πράσινος Έλεγχος

 22/03/2017 


Την αντίδραση του εκφράζει και ο Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ» γύρω από το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με την «αιτιολογογημένη γνώμη» του ΕΛΓΟ, που εισηγείται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την άρσης έγκρισης.

Σε ανακοίνωση του ο Φορέας τονίζει ότι επί έντεκα συναπτά έτη, από το 2006, δραστηριοποιείται σύννομα, με συνέπεια και υπευθυνότητα στο χώρο της Βιολογικής Γεωργίας «αδειοδοτημένος από το Κράτος να ενεργεί ελέγχους και να πιστοποιεί προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία και τους οικείους κανονισμούς και Νομοθεσία της Ε.Ε. και έτσι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον». Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον ως προς αυτόν:
α) αντιβαίνει και στο γράμμα και στο πνεύμα της σχετικής Νομοθεσίας
β) δεν ανταποκρίνεται στην κλιμάκωση των κυρώσεων της παρ. 2 του κεφ Β' άρθρου 11 της ΚΥΑ 245090/2006 γ) είναι εσφαλμένη, ελλιπώς αιτιολογημένη, αυστηρή και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της αιτιολογίας, της επιείκειας και της αναλογικότητας.
Επιπρόσθετα, συνεχίζει στην ανακοίνωση, καμία νομική διάταξη, ούτε αυτή του άρθρου 27 παρ. 9δ' του Κανονισμού 834/2007, δεν δίνει στην εποπτεύουσα Αρχή το δικαίωμα να εφαρμόσει απευθείας το εξοντωτικό μέτρο της άρσης έγκρισης, και «όσον αφορά τουλάχιστον τη δική μας περίπτωση πιστεύουμε απόλυτα ότι τυχόν τέτοια απόφαση της ως άνω Επιτροπής που θα αποδέχεται τέτοια εισήγηση θα είναι ακυρωτέα και θα καταπέσει στην αρμόδια Επιτροπή και όπου αλλού δει, εκεί όπου θα αναπτύξουμε και το Νομικό μας οπλοστάσιο πλήρως», υπογραμμίζει.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ»

Ο Φορέας μας Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ» (Green Control), επίσημος και αδειοδοτημένος Φορέας, ο οποίος επί μια συναπτή ενδεκαετία, από το 2006, δραστηριοποιείται σύννομα, με συνέπεια και υπευθυνότητα στο χώρο της Βιολογικής Γεωργίας, νοιώθει την ανάγκη με το παρόν δελτίο τύπου, δημόσια να διευκρινίσει τα εξής σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη σχετική από 1/3/2017 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περί της οποίας και δημοσιεύματα στην εφημερίδα σας, ως εξής:
Α) Όπως προαναφέραμε, ο Φορέας μας, από το έτος 2006 έως σήμερα, επί 11 συναπτά έτη, λειτουργεί με υπευθυνότητα, ευλαβική νομιμότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους επιχειρηματίες παραγωγούς, γεωπόνους, συνεργάτες και εν γένει απέναντι σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία της πιστοποίησης βιολογικών αγροτικών προϊόντων στη Χώρα μας ! Για το λόγο τούτο έχουμε τιμηθεί με την εμπιστοσύνη χιλιάδων ανθρώπων μέσα στα έντεκα αυτά έτη και συνεχίζουμε να τιμώμεθα με την εμπιστοσύνη τους.
Β) Στεκόμαστε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς κι εν γένει σε κάθε αγρότη, συνεργάτη, υπηρεσιακό και κυβερνητικό παράγοντα με αίσθημα εντιμότητας, ειλικρίνειας και ευθύνης και δηλώνουμε απερίφραστα ότι ο Φορέας μας θα συνεχίσει να εκτελεί το ανατεθέν σ' αυτόν λειτούργημα, με τον ίδιο τρόπο και θα συνεχίσουμε ν' ανταποκρινόμαστε στην εμπιστοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων.
Γ) Ο Φορέας μας είναι αδειοδοτημένος από το Κράτος να ενεργεί ελέγχους και να πιστοποιεί προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία και τους οικείους κανονισμούς και Νομοθεσία της Ε.Ε. και έτσι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον.
Δ) Θεωρούμε ότι η εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον ως προς το Φορέα μας «Πράσινος Έλεγχος»: α) αντιβαίνει και στο γράμμα και στο πνεύμα της σχετικής Νομοθεσίας β) δεν ανταποκρίνεται στην κλιμάκωση των κυρώσεων της παρ. 2 του κεφ Β' άρθρου 11 της ΚΥΑ 245090/2006 γ) είναι εσφαλμένη, ελλιπώς αιτιολογημένη, αυστηρή και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της αιτιολογίας, της επιείκειας και της αναλογικότητας.
Πλέον των ανωτέρω, καμία νομική διάταξη, ούτε αυτή του άρθρου 27 παρ. 9δ' του Κανονισμού 834/2007, δεν δίνει στην εποπτεύουσα Αρχή το δικαίωμα να εφαρμόσει απευθείας το εξοντωτικό μέτρο της άρσης έγκρισης, και όσον αφορά τουλάχιστον τη δική μας περίπτωση πιστεύουμε απόλυτα ότι τυχόν τέτοια απόφαση της ως άνω Επιτροπής που θα αποδέχεται τέτοια εισήγηση θα είναι ακυρωτέα και θα καταπέσει στην αρμόδια Επιτροπή και όπου αλλού δει, εκεί όπου θα αναπτύξουμε και το Νομικό μας οπλοστάσιο πλήρως.
Ε) Ενόψει όλων των ανωτέρω και επειδή η περίοδος στην οποία ανακινήθηκε και μάλιστα πήρε δημοσιότητα το εν λόγω θέμα - κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής των αποτελεσμάτων του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 - υπήρξε τουλάχιστον άστοχη και ο επιβλέπων Φορέας εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του, θ' απευθύνουμε εδώ καλόπιστη έκκληση προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να ανακαλέσει και ν' αναθεωρήσει στην ουσία την απόφαση και εισήγησή του, ώστε να επανέλθουν οι συνθήκες ηρεμίας της αγοράς, και ν' αποκατασταθεί η αξιοπιστία του συστήματος Πιστοποίησης των Βιολογικών Προϊόντων.
Δηλώνουμε συνάμα ότι σε περίπτωση, που ο επιβλέπων Φορέας δεν πράξει τα ανωτέρω για εμάς νόμιμα και αυτονόητα, είμεθα έτοιμοι να προασπίσουμε επιτυχώς με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα, δικά μας, των παραγωγών και των συνεργατών μας, οι οποίοι επιθυμούμε να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι για την επιλογή τους να εμπιστευθούν το Φορέα μας !! !
Με κάθε τιμή Για το Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (GREEN CONTROL)
Ο διαχειριστής και Νόμιμος Εκπρόσωπος
Θωμάς Μισαηλίδης

πηγη:www.agronews.gr