Την Παρασκευή το πρώτο crash test για τα ασφαλιστικά Ταμεία


27.03.2017

Την Παρασκευή το πρώτο crash test για τα ασφαλιστικά Ταμεία
Λήγει στο τέλος της εβδομάδας η προθεσμία καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τους αγρότες. Εκείνο, που απασχολεί όμως τα Ταμεία είναι η ανταπόκριση στην υποχρέωση καταβολής εισφορών. Ο ρυθμός από την αρχή του 2017 δεν κρίνεται ικανοποιητικός και εκφράζονται φόβοι για την πρόκληση νέας γενιάς ασφαλιστικών χρεών, για την είσπραξη των οποίων θα απαιτηθεί μία ακόμη ρύθμιση.
Η έκδοση της εφαρμοστικής υπουργικής εγκυκλίου για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για όσους κάνουν από δύο δουλειές και πάνω (δηλ. έχουν "παράλληλη απασχόληση") "ξεκλειδώνει" και τα τελευταία ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τα οποία αφορούν γύρω στους 90.000 εργαζομένους με μπλοκάκι. Έτσι:

* Οι "παράλληλα απασχολούμενοι", όπως και καθένας άλλος υπόχρεος καταβολής των εισφορών πρέπει να καταβάλλουν αυτές του Ιανουαρίου.
* Μέχρι την  Παρασκευή, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του β' εξαμήνου του 2016, καθώς και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών τους για χρέη προ του Ιουλίου του 2016.
* Εκκρεμεί ακόμα η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση (7%) και τα εφάπαξ (4%), οι οποίες ισχύουν από 1/1/2017 και έτσι θα ζητηθούν αναδρομικά οι εν λόγω εισφορές για όλους τους μήνες κατά τους οποίους δεν είχαν εισπραχθεί.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα προκύπτουν από την τελευταία υπουργική  εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση, για κάθε εισόδημα το οποίο προκύπτει από επαγγελματική δραστηριότητα, επιβάλλονται από 1/1/2017 ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 26,9% (ή 20,9% για τους ασκούντες παράλληλη αγροτική δραστηριότητα)  επ΄αυτού για λογαριασμό της κύριας σύνταξης και της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης. Με άλλα λόγια καταργείται κάθε ασφαλιστική απαλλαγή, η οποία ίσχυε έως 31/12/2016.

Η υποχρεωτική, όμως, καταβολή εισφορών για κάθε εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα, κάθε άλλο παρά φαίνεται να  μπορεί να αντιμετωπίσει το  "καυτό" πρόβλημα της χαμηλής εισπραξιμότητας των νέων εισφορών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ περί νέας παράτασης της προθεσμίας καταβολής (δηλαδή πριν δέκα περίπου μέρες) σημειώθηκε "πάγωμα" του ήδη πολύ ήπιου ρυθμού πληρωμής του χαρατσιού.

Με άλλα λόγια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εισπραξιμότητα δύσκολα ξεπερνά το 60% και έτσι υπάρχει μία "τρύπα" γύρω στα 100 εκατ. ευρώ από το στόχο των 260 εκατ. ευρώ από την είσπραξη των εισφορών του Ιανουαρίου.

πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.