Λιγότερο σκληρό το 2017 σε ΕΕ, Καναδά και ΗΠΑ, προβλέπουν οι Γάλλοι αναλυτές

 11/04/2017

Μείωση της παραγωγής παγκοσµίως για το σκληρό σιτάρι τη σεζόν 2017/2018 καθώς οι αγρότες δεν έµειναν ευχαριστηµένοι από τις φετινές τιµές του σκληρού και ως εκ τούτου έβαλαν λιγότερα στρέµµατα, προβλέπει ο γαλλικός όµιλος συµβουλευτικών υπηρεσιών και αναλύσεων Strategie Grains,
που ειδικεύεται πάνω σε θέµατα δηµητριακών τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσµια αγορά, µε νέα του έκθεση που παρουσιάζει αποκλειστικά η Agrenda.
Εντούτοις, η ανάκαµψη των τιµών ίσως αργήσει καθώς τα αποθέµατα της φετινής σεζόν είναι πολύ υψηλά, όπως σηµειώνουν οι Γάλλοι αναλυτές. 

Συγκεκριµένα, ξεκινώντας µια αναδροµή από τη σεζόν 2016/2017 αναφέρει ότι η διεθνή παραγωγή ήταν αυξηµένη στις κύριες καλλιεργητικές περιοχές για το προϊόν. Έτσι, Καναδάς και ΗΠΑ καταγράφουν τεράστιες σοδειές της τάξης των 8 εκατ. τόνων και  2,8 εκατ. τόνων αντιστοίχως. Αυξηµένη κατά 1,7 εκατ. τόνους ήταν και η σοδειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2016/2017 από την προηγούµενη σεζόν φτάνοντας φέτος τους 9 εκατ. τόνους. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγή από το 2008/2009, σύµφωνα µε τη Strategie Grains. Ωστόσο, αξίζει να σηµειωθεί ότι παρά την τεράστια παραγωγή από το Καναδά, ένα σηµαντικό µέρος της είναι χαµηλής ποιότητας καθώς αντιµετώπισε προβλήµατα µε υψηλή περιεκτικότητα µυκοτοξινών. Ως εκ τούτου τα προβληµατικά σιτάρια του Καναδά θα καταλήξουν ως ζωοτροφές, γεγονός το οποίο θα ελαφραίνει την πτωτική επιρροή των αποθεµάτων στις τιµές.

Βαρίδι για τη νέα σεζόν το διεθνές στοκ
Σε νέο επίπεδο ρεκόρ αναµένεται ότι θα φτάσουν τα διεθνή αποθέµατα σκληρού σιταριού της σεζόν 2016/2017 αγγίζοντας τους 13,4 εκατ. τόνους γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για µεγάλη άνοδο τιµών στο προϊόν νέας σοδειάς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του γαλλικού οµίλου Strategie Grains. Το µεγαλύτερο µέρος του πλεονάσµατος εντοπίζεται κυρίως στον Καναδά (κοντά στους 4 εκατ. τόνους) και στις ΗΠΑ (πάνω από 1 εκατ. τόνους).  Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τα αποθέµατα θα βρεθούν σε υψηλά επίπεδα 6ετίας στους 1,6 εκατ. τόνους (συµπεριλαµβανοµένων των 800.000 τόνων από Ιταλία, 200.000 τόνων από Γαλλία και 200.000 από Ισπανία). Επιπλέον, µεγάλο µέρος από το πλεόνασµα της Ιταλίας µπορεί να αποτελείται από σιτάρια µε χαµηλές πρωτεΐνες, οπότε θα χρειαστούν να γίνουν µείξεις µε καλύτερης ποιότητας σιτάρια τόσο για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν όσο και για την αρχή της νέας.

Εξαγωγικό µοµέντουµ στη Βόρεια Αφρική
Υπενθυµίζεται ότι το 2016/2017 για το σκληρό σιτάρι αποτέλεσε µια χρονιά µε ρεκόρ αποδόσεων σχεδόν σ’ όλες τις παραγωγικές χώρες µε εξαίρεση αυτές της Βόρειας Αφρικής. Για το λόγο αυτό Τυνησία και Αλγερία αποτέλεσαν εξαιρετική διέξοδο τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ιταλικά σιτάρια για τη φετινή σεζόν. Ωστόσο, από νέα σοδειά φαίνεται πως θα χάσουµε αυτό το πλεονέκτηµα µιας και και οι δύο χώρες δείχνουν να ανακάµπτουν παραγωγικά. Πέρσι είχαν θέµα µε τις καιρικές συνθήκες που προκάλεσε σηµαντική µείωση της παραγωγής τους. Πιο αναλυτικά για το 2017/2018, η παραγωγή στην Αλγερία θα αγγίξει τους 2 εκατ. τόνους (+500.000 τόνοι), του Μαρόκο τους 1,6 εκατ. τόνους (+800.000 τόνοι) και της Τυνησίας τους 1,1 εκατ. τόνους (+300.000 τόνοι).

Μείον 34% η ελληνική σοδειά
Η παραγωγή της ΕΕ θα φτάσει τους 9 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 900.000 τόνους από πέρσι ως αποτέλεσµα της µείωσης των καλλιεργούµενων εκτάσεων σε όλη την Ευρώπη, όπως προβλέπει η Strategie Grains. Η Ελλάδα θεωρείται ότι είναι απίθανο να έχει τόσο µεγάλη συγκοµιδή, όπως το 2016/17, όταν και οι εκτάσεις ήταν αυξηµένες και οι αποδόσεις κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Με βάση µια µικρότερη καλλιεργούµενη έκταση για το 2017 και την τάση των αποδόσεων, η παραγωγή εκτιµάται στους 800.000 τόνους µειωµένη 34% έναντι των 1,2 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν το 2016. Πηγές τις εσωτερικής αγοράς συµφωνούν µε αυτήν την εκτίµηση και φαίνεται πως η σοδειά θα κυµανθεί στα παραδοσιακά επίπεδα των 800-850.000 τόνων. 

Των Φανή Γιαννακοπούλου και Γιάννη Παπαδογιάννη


Διαβάστε όλο το δισέλιδο αφιέρωμα της Agrenda σε μορφή pdf εδώ
πηγη: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.