Γέμισε ο κάμπος τριφύλλια με κίνητρο τα Βιολογικά

10/04/2017 

Ρόλο στην πρωτοφανή αύξηση των στρεμμάτων έπαιξε και το χαµηλό κόστος, καθώς δεν χρειάζεται όργωµα, ούτε βέβαια σπορά κάθε χρόνο.Γιαννακοπούλου Φανή
«Μπούκωσαν» φέτος οι κάµποι σε Στερεά, Θεσσαλία και Μακεδονία από την αύξηση των στρεµµάτων της µηδικής. Χαρακτηριστικό παράδειγµα στη
Λιβαδειά όπου, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των µελετητών, από τα 13.000 στρέµµατα το 2016 έφτασε τα 70.000 στρέµµατα τη φετινή σεζόν. ∆έλεαρ για τη µαζική αυτή στροφή στη µηδική αποτέλεσαν τόσο το µπόνους που υποσχόταν το πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας, ήτοι περί τα 60 ευρώ το στρέµµα, όσο και η συνδεδεµένη ενίσχυση και το χαµηλό κόστος της καλλιέργειας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.
Ρόλο στην πρωτοφανή αύξηση των στρεμμάτων έπαιξε και το χαµηλό κόστος, καθώς δεν χρειάζεται όργωµα, ούτε βέβαια σπορά κάθε χρόνο.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι εκτάσεις σε Λιβαδειά, Λαµία, Καρδίτσα, Σέρρες και Έβρο

Ως εκ τούτου, γέµισαν οι κάµποι µε τριφύλλια ακόµη και από παραγωγούς που ποτέ πριν δεν είχαν ασχοληθεί και επιπλέον δεν έχουν τον κατάλληλο µηχανολογικό εξοπλισµό.



Τρίβουν τα χέρια τους έµποροι και καράβια

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση θα οδηγήσει, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda ο ι παλιοί στην καλλιέργεια παραγωγοί, σε σηµαντική πίεση της τιµής όσο θα προχωρά η συγκοµιδή και θα αυξάνεται η προσφορά στην αγορά. Ταυτόχρονα απ’ ό,τι φαίνεται από τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί θα ευνοηθούν οι έµποροι που θα αγοράζουν φθηνά και τα καράβια που ναυλώνονται για τη µεταφορά της στα νησιά µε κτηνοτροφική παράδοση (π.χ. Κρήτη, Νάξο), καθώς δεν θα µπορέσει η ηπειρωτική χώρα να απορροφήσει όλες τις ποσότητες.

Τη ζηµιά την έκαναν τα βιολογικά
«Όλη η υπόθεση ξεκίνησε από τα βιολογικά», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός µηδικής Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά. «Έβαλαν ακόµα και σε άνυδρα χωράφια για να πάρουν την επιδότηση. Αυτή η τακτική θα καταστρέψει την τιµή και θα επηρεάσει ειδικά τους παλιούς. Αλλά και οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να αγοράσουν πιο φθηνά», προσθέτει ο ίδιος. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, η βαµβακοκαλλιέργεια σε Βοιωτία και Φθιώτιδα αναµένεται µειωµένη κατά 40%, καθώς προτιµήθηκαν τα τριφύλλια. Επίσης, Λαµία και Καρδίτσα έβαλαν πολλά τριφύλλια.

Σηµειώνεται ότι πέρσι η τιµή για το χορτοτρίφυλλο έφτανε τα 9 λεπτά το κιλό στις αρχές, το καλοκαίρι ο µέσος όρος ήταν 15-16 λεπτά το κιλό και από τις αποθήκες το χειµώνα σε Θεσσαλία και Βοιωτία αναλόγως και την παράδοση έφευγε µε 21-24 λεπτά το κιλό.

Την τάση αύξησης των στρεμμάτων επιβεβαιώνει και ο συνεταιτισμός ΘΕΣγη, που εφαρμόζει στη μηδική συμβολαιακή γεωργία κατά 70-80% με προκαθορισμένες τιμές, όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του συνεταιρισμού, παραγωγός τριφυλλιού ο ίδιος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΕΣγη.
«Το σύνολο της ποσότητας που παράγουν τα μέλη του ΘΕΣγη διατίθεται σε συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε με συμβολαιακή γεωργία. Εμείς ως ΘΕΣγη δεν αποθηκεύουμε καθώς το προϊόν προωθείται αμέσως. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα και κινούνται από 14 έως και 16 λεπτά όλη τη σεζόν. Τα συμβόλαια που υπογράφουμε έχουν ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούν το προϊόν να είναι προβροχικό και απαλλαγμένο από ξένες ύλες.  Αυτήν την περίοδο είμαστε σε μια πειραματική διαδικασία όπου αξιολογούμε επιπλέον την ποιότητα του τριφυλλιού με βάση την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και την πεπτικότητα του προϊόντος. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στην Αμερική, σε κάθε φορτίο γίνονται όλες οι απαραίτητες αναλύσεις και ανάλογα με την ποιότητα διαμορφώνονται και οι τιμές», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Παναγιώτου.

Στο 30% υπολογίζεται η αύξηση των στρεµµάτων στις Σέρρες, µε τον παραγωγό από την περιοχή Παναγιώτη Γκιοργκίνη να τονίζει ότι αντικαταστάθηκαν ηλίανθοι και καλαµπόκια.

Μεγάλη ήταν η αύξηση των εκτάσεων και στον Έβρο µε τους παραγωγούς να σηµειώνουν ότι αρκετοί παρασύρθηκαν και από την πρόθεση του υπουργείου για αύξηση της συνδεδεµένης από τα 16,18 ευρώ το στρέµµα το 2016 µε βάση το φάκελο που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες.

πηγη:www.agronews.gr