«Εισφορές – βόμβα» για συνταξιούχους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα


27.04.2017


«Εισφορές – βόμβα» για συνταξιούχους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα Για «εισφορές – βόμβα» προς τους αγρότες και συγκεκριμένα υψηλές εισφορές ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, κάνει λόγο ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.
Ειδικότερα, σε Επίκαιρη Ερώτηση κάνει λόγο για «Εισφορές – «βόμβα» των συνταξιούχων ετεροεπαγγελματιών αγροτών στον ΕΦΚΑ, που φαίνεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε δεύτερη εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που βρίσκεται στα σκαριά.

Ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος που κυοφορείται θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, που από 1/1/2017 αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Υποστηρίζει δηλαδή, ότι 150.000 και πλέον συνταξιούχοι ετεροεπαγγελματίες αγρότες που ενεργοποιούν δικαιώματα θα βιώσουν δύο περαιτέρω επιβαρύνσεις: και την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ και την υπό όρους ποινή μείωσης της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 60%, σε εφαρμογή του Ν.4387/2016. Μάλιστα, λέει, πως οι εισφορές στον ΕΦΚΑ είναι πιθανό να επιβάλλονται και στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την αγροτική ενασχόληση και αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας ΠΕ της ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να χρυσώσει το χάπι» επισημαίνοντας ότι οι εισφορές αυτές θα προσμετρηθούν για να βελτιώσουν τη σύνταξη. Το ποσοστό αυτό όμως, όπως τονίζει, είναι πολύ μικρό, μόλις 0,075% της ετήσιας εισφοράς τους θα επιστρέφεται στη σύνταξη.

Υπογραμμίζει πως αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη τα θέματα των συντάξεων, των επιδοτήσεων, των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων των αγροτών που καλούνται, με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου, να επιλέξουν είτε να παραμείνουν αγρότες με τη σύνταξη κατά 60% ψαλιδισμένη λόγω του ασφαλιστικού νόμου είτε να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία εκχωρώντας τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την περιουσία τους.

Ζητά δε να πληροφορηθεί ποιο θα είναι το ποσοστό της επιβάρυνσης για τους αγρότες και τα δημοσιονομικά οφέλη ενώ διερωτάται αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει το υπάρχον πλαίσιο και να λάβει μέτρα για τους συνταξιούχους αγρότες.

Αναλυτικά, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επιβαρύνει τους συνταξιούχους ετεροεπαγγελματίες αγρότες με εισφορές-«βόμβα» στον ΕΦΚΑ; Αν ναι, ποιο είναι το ποσό αυτής της επιβάρυνσης; Τι θα ισχύσει για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;

2. Ποια τα δημοσιονομικά οφέλη από μια τέτοια επιβάρυνση;

3. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να τροποποιήσει το υπάρχον πλαίσιο και να λάβει μέτρα που, επιτέλους, θα προστατεύουν τους συνταξιούχους αγρότες;».

πηγη:www.paseges.gr