Πέμπτη η δισκέτα στις τράπεζες για το πετρέλαιο του 2015

 21/02/2018

Στην πληρωμή θα περιλαμβάνεται και μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014.Δούσκα Ελένη 
Το πρωί της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου θα αποσταλεί στις τράπεζες από το Οικονομικών η δισκέτα με τους δικαιούχους της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο του 2015, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronews από τους αρμόδιους του υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι από το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα ξεκινήσει και η πίστωση των λογαριασμών, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό.
Στην πληρωμή θα περιλαμβάνεται και μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την Τετάρτη 21 του μήνα δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των συμψηφισμών, ενώ οι λίστες είχαν ήδη κατατεθεί στην εφορία προκειμένου να κινηθεί η σχετική διαδικασία για όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ποσού που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση των συμψηφισμών, ανέρχεται περί τα 45 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός ο συντελεστής -βάσει σχετικής απόφασης- έχει μειωθεί στο 0,097 για το εν λόγω έτος (ήταν στο 0,264 για το 2014 και στο 0,230 για το 2015) και αφετέρου η επιστροφή του ειδικού φόρου αφορά 9 μήνες και όχι ολόκληρο το έτος, δεδομένου ότι από 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά καταργήθηκε µε το νόμο 4336/2015.
Εν τω μεταξύ, στην εν λόγω πληρωμή θα περιλαμβάνεται και μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε δεύτερη φάση, οι οποίοι «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014 (ΟΣΔΕ 2015). Όπως ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο, πρόκειται για ένα συμπληρωματικό αρχείο δικαιούχων, που δεν έχει να κάνει με υπόλοιπα σε όλους τους παραγωγούς για εκείνο το έτος.
Κάθε παραγωγός μπορεί να μπει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δει τα ποσά που δικαιούται Η Agrenda στο προηγούμενο φύλλο της έγραφε τα εξής:

Μετά τους συμψηφισμούς την επόμενη εβδομάδα το πετρέλαιο του 2015
«Λεφτά υπάρχουν, δεν υπάρχει πρόβλημα» διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία της πληρωμής της εκκρεμότητας του αγροτικού πετρελαίου για το 2015 στους αγρότες. Το ζήτημα είναι ότι σε αυτή τη φάση διεκπεραιώνονται οι συμψηφισμοί, με την πολιτική εντολή να λέει ότι «αν δεν ολοκληρωθούν δεν πρόκειται να γίνει καμιά πληρωμή». Το πλάνο των διοικητικών του υπουργείου Οικονομικών είχε ως ημερομηνία ορόσημο την 15η Φεβρουαρίου, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι δεν θα ξεφύγουμε πολύ, ενώ δεν αποκλείουν την πίστωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε, όπως εξηγούν αρμοδίως, μπορεί το ποσό που οφείλεται στους αγρότες να κυμαίνεται περί τα 42 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τους συμψηφισμούς το ποσό το οποίο θα χρειαστεί να εκταμιευτεί επί τοις ουσίας θα είναι πολύ μικρότερο, ακόμα  και στο 1/4.
Όσον αφορά κάποιες διαρροές που κάνουν λόγο για πληρωμή του πετρελαίου στα τέλη Μαρτίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών το αντιπαρέρχονται, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή από την πολιτική ηγεσία, αφού αντίθετα και το πλάνο για πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου θεωρήθηκε η χειρότερη εκδοχή που δεν θα έπρεπε να γίνει πράξη.
Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγες ημέρες, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της Επιτροπής των μπλόκων, είχε αναφέρει ότι «ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών οι συμψηφισμοί, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2014 και 2015 (ΟΣΔΕ 2015 και 2016), συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ».

πηγη:www.agronews.gr