Μουρμούρα με το 70%... εκκαθάριση στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για το 2017

 07/03/2018

Mε βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις του οργανισμού οι συνολικές αποζημιώσεις για το 2017 θα προσεγγίσουν τα 160 εκατ. ευρώ.Πανάγος Γιάννης
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαρτίου η πίστωση 28 εκατ. ευρώ περίπου στους λογαριασμούς των παραγωγών για ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις από καταστροφές στην αγροτική παραγωγή το 2017.

Mε βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις του οργανισμού οι συνολικές αποζημιώσεις για το 2017 θα προσεγγίσουν τα 160 εκατ. ευρώ.
Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του οργανισμού οι αποζημιώσεις αφορούν 15.944 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ τα 11 από τα 28 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στους νομούς Πέλλας (6,5 εκατ. ευρώ) και Λάρισας (4,6 εκατ. ευρώ).
Γκρίνιες ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι για δεύτερη φορά, με βάση τη διαχείριση η οποία γίνεται από τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί εισπράττουν το 70% και όχι το 100% του εγκεκριμένου με βάση τις σχετικές αποφάσεις ποσού. Όπως εξηγεί στο AgroNews ο πρόεδρος του Οργανισμού Φάνης Κουρεμπές, αυτό έχει να κάνει με την «ειδική διαχείριση» του θέματος που έχει επιλέξει η διοίκηση, λόγω της υπέρβασης που αναμένεται στον προϋπολογισμό αποζημιώσεων για το 2017. «Καταβάλουμε σήμερα το 70% για να μπορέσουν όλοι οι παραγωγοί να εισπράξουν κάτι για τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο χρόνο και να μη μείνουν παντελώς απλήρωτοι κάποιοι εξ αυτών, καθώς το ποσό των 119 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό δεν επαρκεί», τονίζει ο κ. Κουρεμπές. Σημειωτέον ότι με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις οι συνολικές αποζημιώσεις για το 2017 θα προσεγγίσουν τα 160 εκατ. ευρώ.


Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, για να υποβληθεί αίτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ θα πρέπει να εξαντληθεί το προβλεπόμενο μπάτζετ, δηλαδή τα 119 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο, οπότε θα υποβληθεί αρμοδίως και το αίτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού.
Ο χειρισμός του θέματος από την διοίκηση του ΕΛΓΑ, μαζί με τις διαμαρτυρίες των παραγωγών, προκαλεί συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο και ήδη ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Τζελέπης συντάσσει σχετική ερώτηση, την οποία και αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ώρες.    

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων
Αποζημιώσεις ύψους 28.053.171,08 ευρώ θα καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. την Τρίτη 7 Μαρτίου 2018, σε 15.944 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017.
Με τη πληρωμή αυτή καταβάλλεται το 70% επί του συνολικού ποσού της  αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο κάθε παραγωγό, για ζημιά στο φυτικό του κεφάλαιο, και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στον κάθε κτηνοτρόφο, για ζημιά στο ζωικό του κεφάλαιο.
Με βάση την κατάταξη των πληρωμών που θα καταβληθούν αύριο, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Πέλλας όπου καταβάλλονται συνολικά 6.505.230,03 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Νομός Λαρίσης με 4.607.660,86. 

πηγη: www.agronews.gr