Τα «άκουσε» ο Αραχωβίτης για το ΑΤΑΚ στον Τρίλοφο

12/03/2018

Λιάμης Λεωνίδας
Χωρίς κάποια χειροπιαστή δέσμευση για το μείζον θέμα του ΑΤΑΚ, που μονοπωλεί τις τελευταίες το ενδιαφέρον του αγροτικού πληθυσμού της χώρας
, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο αποχώρησαν οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από τη συζήτηση που είχαν σε έντονο κλίμα με τον Σταύρο Αραχωβίτη και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Κυριακής 11 Μαρτίου στον Τρίλοφο.
Η «μαραθώνια» συνάντηση, που ξεκίνησε γύρω στις έξι το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, επρόκειτο να διεξαχθεί μόνο με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών της περιοχής, με σκοπό να ενημερωθούν για τα προγράμματα που τρέχουν και τις δυνατότητες που παρέχουν στους παραγωγούς.
Λίγη ώρα πριν να αρχίσει η κουβέντα, ωστόσο, έξω από το δημοτικό κατάστημα Τριλόφου συγκεντρώθηκαν περίπου 40-50 παραγωγοί, με 8-10 τρακτέρ και ζήτησαν να συμμετάσχουν, θέτοντας ερωτήματα για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Το αίτημα έγινε δεκτό και ακολούθησε μια σχεδόν τετράωρη συζήτηση η οποία διεξήχθη σε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα», με τους παραγωγούς και τον βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους οι οποίοι τον συνόδευαν να διαπληκτίζονται κάποιες στιγμές σε υψηλούς τόνους.


«Λέτε ευχολόγια. Αφήστε μας να θέσουμε τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Αφήσαμε τα χωράφια και ήρθαμε να μας δώσετε απαντήσεις. Με πετρέλαιο στο 1,40 ευρώ το λίτρο μας λέτε να κάνουμε ομάδες παραγωγών; Με νερό θα οργώσουμε; Αυτά είναι λαϊκισμός και όχι που σας λέμε ότι ο Ιταλός έχει πετρέλαιο με 60 λεπτά και ΦΠΑ στο 6%», τόνισε, σε έντονο ύφος, παραγωγός από το ακροατήριο, όταν ο συντονιστής του πάνελ, κ. Χουλιαράς (σ.σ. ιδιώτης μελετητής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) άρχισε να μιλά για τα οφέλη που προβλέπει το μέτρο για τη σύσταση των ομάδων παραγωγών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα τελικά οι εισηγήσεις των ομιλητών δεν έγιναν και άρχισε ένας απευθείας διάλογος του κ. Αραχωβίτη με τους αγρότες. «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Δεν κατεβήκαμε σε κινητοποιήσεις φέτος γιατί δεν είχαμε λεφτά να βάλουμε πετρέλαιο στα τρακτέρ και όχι γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα. Μη γελιέστε», είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Επανομής, Γιώργος Τσιόνης, προσθέτονας πως «χρωστάμε στη ΔΕΗ, στην εφορία, στα καταστήματα αγροεφοδίων και το μόνο εισόδημα που μας έχει μείνει είναι οι επιδοτήσεις. Αν μέσω του ΑΤΑΚ χάσουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτές, δεν θα μείνει τίποτε».
Μεγάλο προβληματισμό για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η εφαρμογή του ΑΤΑΚ διατύπωσε και ο παραγωγός κ. Σακκάς, λέγοντας πως «από τα χωράφια που έχω, για το 95% δεν μπορώ να τα δηλώσω στο ΟΣΔΕ για διάφορους λόγους, γιατί άλλα είναι δώρο, άλλα είναι από κληρονομιά την οποία δεν έχω κάνει αποδοχή γιατί έπρεπε να διαλέξω αν θα πληρώσω το φόρο ή το ρεύμα στη ΔΕΗ και σε ανάλογη θέση είναι οι περισσότεροι από τους αγρότες που είναι στην αίθουσα. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΑΤΑΚ αν δεν υπάρχει κτηματολόγιο και τράπεζα γης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλο παριστάμενος παραγωγός υπογράμμισε  ότι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων χωραφιών δεν δίνουν τα έγγραφα που απαιτούνται για την εφαρμογή του ΑΤΑΚ. «Μας λένε δεν σας δίνω το χωράφι. Αφήστε το χέρσο», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας με οργή: «το ό,τι ο ιδιοκτήτης αυτός μπορεί να είναι φοροφυγάς και δεν θέλει να δηλώνει το ενοίκιο που παίρνει, δεν σημαίνει πως πρέπει να την πληρώσω εγώ. Από πότε ο βιαστής εξισώνετε με το θύμα; Τί λογική δικαίου είναι αυτή;».
Δεν έλειψαν επίσης αναφορές για την απροθυμία που παρατηρείται από τους παραγωγούς να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, όσο επικρέμεται η απειλή απώλειας δυνατότητας ενεργοποίησης δικαιωμάτων ελέω του ΑΤΑΚ, ενώ κοινό αίτημα των παριστάμενων αγροτών ήταν να δοθεί μια παράταση στην εφαρμογή του μέτρου (σ.σ. δεν είναι δυνατό να μας το λέτε εν μέσω της καλλιεργητικής σεζόν, ειπώθηκε), τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, γιατί όπως τονίστηκε «αν πάμε έτσι, θα χαθούν για τη χώρα πολλά εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις».
Στον καταιγισμό παραπόνων εκ μέρους των αγροτών, ο κ. Αραχωβίτης επέμεινε πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην υποστεί η χώρα και άλλους καταλογισμούς από την Ε.Ε., τονίζοντας πως «δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ας βάλουμε το ΑΤΑΚ. Το πρόβλημα προήλθε από καταγγελίες ότι υπάρχουν χωράφια που δεν δηλώνονται πουθενά και ενεργοποιούν επιδοτήσεις. Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει επιληφθεί του θέματα, έβγαλε πόρισμα και είπε πως αν δεν γίνει κάτι θα πέσουν πρόστιμα και καταλογισμοί».


Παρότρυνε, επίσης, τους παραγωγούς να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Μαΐου και βεβαίωσε ότι «μόλις συγκεντρωθούν και γκρουπαριστούν τα προβλήματα, θα δούμε ποια είναι και ανάλογα θα δώσουμε λύσεις. Υπάρχουν ήδη 9 κατηγορίες που εξαιρούνται και θα πάμε και σε άλλες». Στο αίτημα δε, για αναβολή εφαρμογής μέχρι να οριστικοποιηθεί το τοπίο για τη νέα ΚΑΠ, αρκέστηκε να σημειώσει πως «καταγράφεται η άποψή σας και θα δούμε τί μπορεί να γίνει».
Νωρίτερα υπεραμύνθηκε του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι «90% των αγροτών πλήρωσε το 2017 τη χαμηλότερη εισφορά που προβλέπεται από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή 87 ευρώ το μήνα ή των 1.074 ευρώ το χρόνο, όταν με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη η πλειονότητα πλήρωνε 1.350 ευρώ το χρόνο», ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως η εισπραξιμότητα στις νέες εισφορές κινείται στο 65%, όταν με το παλαιό καθεστώς «ένας στους δύο αγρότες δεν πλήρωνε τον ΟΓΑ». Οι αναφορές αυτές, πάντως, αμφισβητήθηκαν από το ακροατήριο, κάποιοι εκ των οποίων υποστήριξαν πως πληρώνουν περισσότερα.
Ως προς το κόστος παραγωγής ειπώθηκε από τους παραγωγούς ότι το κόστος ενέργειας είναι δυσβάσταχτο, τόσο σε επίπεδο καυσίμων, όσο και ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα ειδικά για το net metering, που θα μπορούσε να συνδράμει στη μείωση των δαπανών ενέργειας, τονίστηκε ότι ενώ οι αγρότες είναι έτοιμοι, δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από τράπεζες με ένα λογικό επιτόκιο (γιατί δεν παρεμβαίνετε σε κάποια από τις συστημικές τράπεζες, είπαν στον κ. Αραχωβίτη), ενώ ζητήθηκε να υπάρξει και μια «φασόν» μελέτη που να την εφαρμόζουν όλοι και να μη χρειάζεται ο παραγωγός να προσφεύγει σε ιδιώτη μελετητή και να τον πληρώνει 2.000 – 3.000 ευρώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Παρεμβάσεις ζητήθηκαν και για τις υψηλές τιμές στα αγροεφόδια, με τη σημείωση ότι δεν μπορεί να έχουν άλλες τιμές τα φυτοπροστατευτικά, τα λιπάσματα κι οι σπόροι σε γειτονικές χώρες, γιατί έτσι υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και οι εξαγωγές τους.

πηγη: www.agronews.gr