Μείωση 8% στα αποθέματα σιτηρών βλέπει το IGC

 28/03/2018

Agronews
Μείωση στην παραγωγή σιταριού και αύξηση στην παραγωγή καλαμποκιού, κριθαριού, σόργου και ρυζιού προβλέπεται για την καλλιεργητική σεζόν 2018-2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC).


Την ίδια ώρα, τα αποθέματα όλων των ειδών σιτηρών υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν μείωση της τάξης του 8% από πέρυσι και θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και τρία χρόνια, λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το IGC, αναμένεται μείωση των αποθεμάτων όλων των ειδών σιτηρών κατά 46 εκατ. τόνους. Οι εμπορικές πράξεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν, ειδικά στην περίπτωση του σιταριού και του καλαμποκιού και μάλιστα για έκτο συνεχόμενο έτος.
Με δεδομένο ότι στο καλαμπόκι εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, η μείωση των αποθεμάτων του προβλέπεται περί τους 42 εκατ. τόνους. Σημειωτέον ότι τα αποθέματα θα μειωθούν στις ΗΠΑ κατά 14 εκατ. τόνους και στην Κίνα κατά 24 εκατ. τόνους.
Όπως αναφέρει το IGC, η καλλιέργεια του ρυζιού είναι πιθανόν να επεκταθεί στις κυριότερες χώρες εξαγωγής του προϊόντος, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ, λόγω αύξησης της τιμής παραγωγού. Όσον αφορά το εμπόριο, αύξηση της απορρόφησης του προϊόντος αναμένεται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η αύξηση της ζήτησης σιτηρών αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη του εμπορίου ρυζιού στην Ασία, μειώνοντας τα αποθέματα στη συγκεκριμένη ήπειρο. Όμως, αναμένεται μια ελαφριά άνοδος στα αποθέματα ρυζιού της Κίνας.
Τέλος, αύξηση στις στρεμματικές αποδόσεις και την παραγωγή καταγράφει το IGC για τη σόγια. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης, κυρίως από την Ασία, αναμένεται να περιορίσει τα αποθέματα, ενώ μεγάλες ποσότητες σόγιας εκτιμάται ότι θα εξαχθούν από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

πηγη:www.agronews.gr