Συγκόμισαν 1300 κιλά ζέα στο Αμάρι Ρεθύμνης

18/07/2014

Λασηθιωτάκη Πέλλα
Την πρώτη σοδειά του αρχαίου δημητριακού, ζέα, είχαν οι κάτοικοι του Αμαρίου Ρεθύμνης Κρήτης.

Παρήγαγαν αρχικά 1300 κιλά καρπού, (από 70 που είχαν σπείρει) που σε λίγες μέρες θα αλεστεί για να γίνει αλεύρι και στη συνέχεια ψωμί. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1928 που κάτοικοι της Κρήτης θα γευθούν αυτόν τον καρπό. Η καλλιέργεια του είχε απαγορευθεί με νομοθέτημα του 1928, αν και επρόκειτο για βασικό προϊόν της Κρήτης από τη μινωική περίοδο.

Την πρωτοβουλία να καλλιεργήσουν ζέα, είχαν οι επικεφαλής της αγροτουριστικής μονάδας Πάνακρον, που ανήκει στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Αμαρίου με την επωνυμία «Αμάρι ΟΤΑ Α.Ε.»

Ο σπόρος βρέθηκε από κατοίκους της Κρήτης που τον είχαν προστατεύσει. Η σπορά έγινε το φθινόπωρο του 2013 σε έκταση της σχολής Ασωμάτων, στο Ιερό Αμάριον Άλσος. Από τον Απρίλιο τα φυτά είχαν μεγαλώσει και αποτελούσαν εξαιρετικό θέαμα για τους περαστικούς αλλά και αντικείμενο ξενάγησης σε επισκέπτες που προτιμούν τον αγροτουρισμό.

Ο Άρης Κουτάκης, εκ των επικεφαλής της πρωτοβουλίας, λέει μεταξύ άλλων στην ξενάγηση: «Η Ζέα μας, το πανάρχαιο στάρι μας. Αυτό που στέλνονταν απ’ τους Μινωίτες σ’ όλη τη Μεσόγειο. Το λιμάνι της Ζέας στην Αττική, απ’ αυτήν πήρε το όνομά της. Εκεί την ξεφόρτωναν. Ο καρπός της, με την λυσίνη που περιέχει, ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και κάνει τον άνθρωπο πιο έξυπνο, δραστήριο, δημιουργικό. Γιαυτό κι οι Μινωίτες μεγαλούργησαν κι έφτιαξαν έναν πολιτισμό, που δικαίως χαρακτηρίσθηκε ως ο πιο κλασσικός πολιτισμός της Αρχαιότητας. Αυτός ο πολιτισμός πρωτογέννησε τους θεούς, τις τέχνες, την γραφή, τον τροχό, το πρώτο πέταγμα του ανθρώπου, το πρώτο θέατρο, ό,τι έχει να κάνει τέλος πάντων με την πνευματική ανέλιξη του ανθρώπου».

Στόχος της ομάδας για την αναγέννηση της ζέας είναι να αυξηθούν οι σπορές και η παραγωγή του προϊόντος στην Κρήτη.
 
 
 Πηγή: www.agronews.gr