Από το 2016 αφορολόγητο 12.000 ευρώ

16/02/2015 

Τσατσάκης Γιάννης|  
Από τα εισοδήµατα του 2015 τα οποία θα δηλωθούν το 2016 θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα φορολογική κλίµακα η οποία προβλέπει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε κατά τις προγραµµατικές της δηλώσεις η αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Νάντια Βαλαβάνη.


Παράλληλα, η υπουργός προανήγγειλε αλλαγές και στις ρυθµίσεις των 100 δόσεων, αρχής γενοµένης µε το ανώτατο όριο των 1 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε, το όριο αυτό θα καταργηθεί ώστε να µπορούν να ενταχθούν και φορολογούµενοι που οφείλουν µεγαλύτερα ποσά. Επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Παραδέχτηκε ότι η αλλαγή αυτή θα φέρει δηµοσιονοµικές απώλειες άνω του 1 δισ., οι οποίες θα εξισορροπηθούν από τη φοροδιαφυγή.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών διέψευσε ακόµα σενάρια ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα χρησιµοποιηθεί ως µηχανισµός φορολόγησης του συνόλου της περιουσίας, συµπεριλαµβανοµένων και των καταθέσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν παρεµβάσεις για την αποκατάσταση των 15.000 µικροοµολογιούχων που υπέστησαν απώλειες από το PSI.

Η ίδια ζήτησε από τους πολίτες να πληρώσουν όλοι την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ του 2014, και εκκρεµότητες του Ιανουαρίου, αλλά και τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν κάνει και να ενταχθούν άµεσα στη ρύθµιση των 100 δόσεων για χρέη προς το ∆ηµόσιο.

Τα πέντε βήµατα
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, µεταξύ αρκετών άλλων, πέντε θα είναι τα αποφασιστικότερα βήµατα:
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
-Με τα ληξιπρόθεσµα χρέη προς το δηµόσιο να έχουν ξεπεράσει τα 70 δις, καλούνται να µπουν όλοι σε σύστηµα ρύθµισης µέχρι 100 δόσεων.
-Tο νέο σύστηµα φορολογίας θα ισχύσει για το 2016.
-Καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ κι ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίµακα µε διαβαθµίσεις.
-Μέτρα για αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση της διαφθοράς και κατοχύρωσης διαφάνειας.
 
πηγη:www.agronews.gr