Παράταση δηλώσεων ΟΣΔΕ εν όψει απλοποίησης της ΚΑΠ

20.03.2015 

Παράταση δηλώσεων ΟΣΔΕ εν όψει απλοποίησης της ΚΑΠ
Την παράταση της προθεσμίας των αιτήσεων για τις άμεσες ενισχύσεις έως την Δευτέρα 15 Ιουνίου, δηλαδή για ένα μήνα μετά την αρχική διορία που έληγε στις 15 Μαΐου, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη 19 Μαρτίου.
Γεγονός που ερμηνεύτηκε από τις πανευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις ως ένα πρώτο καλό βήμα για την συνολικότερη απλοποίηση των κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ισχύει από φέτος έως το 2020.
Σύμφωνα με μια πρώτη σύντομη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εν λόγω παράταση αφορά και τις εκτατικές ενισχύσεις του δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ. Βέβαια, περισσότερες διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν από τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, την Τρίτη 24 Μαρτίου κατά την διάρκεια συνάντησής του με τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ευρωκοινοβουλίου, όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την απλοποίηση της ΚΑΠ.

Πάντως σε μια πρώτη δήλωσή του, επί του θέματος της παράτασης, ο Επίτροπος εξήγησε: «Πρότεινα να επιτραπεί στα κράτη μέλη να παρατείνουν την προθεσμία έτσι ώστε οι αγρότες να μην υποστούν τις συνέπειες των καθυστερήσεων από την πλευρά των διοικήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση του πρώτου έτους της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα κράτη μέλη μπορεί τώρα να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα αυτή η οποία, επίσης, θα βοηθήσει να αποφευχθούν κυρώσεις για εκπρόθεσμες αιτήσεις από τους δικαιούχους», προσθέτοντας ότι «Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη μέλη που θα αποφασίσουν να αναβάλουν την τελική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το σύστημα ελέγχου θα επιτρέπει τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».

Όπως διευκρινίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης καθορίζονται από τα κράτη μέλη και, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν θα πρέπει να είναι μεταγενέστερες της 15ης Μαΐου, συνεπώς η εν λόγω παράταση θα ισχύει μόνο για το 2015 και θα είναι προαιρετική.

Θερμή υποδοχή της απόφασης από Copa Cogeca

Άμεση ήταν η αντίδραση των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca οι οποίες χαρακτήρισαν ως ευπρόσδεκτο και ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Hogan «να παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να συμμορφωθούν εντός των προθεσμιών και εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη διευκρινίσεων για τους νέους κανόνες».

Αναλυτικότερα, μιλώντας επί του θέματος ο πρόεδρος της ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca για «τις άμεσες ενισχύσεις και πρασίνισμά τους», κ. Udo Hemmerling τόνισε «Πρόκειται για ένα καλό βήμα προς τα εμπρός - πολλοί αγρότες ασφυκτιούν με την γραφειοκρατία που περιβάλλει τη νέα ΚΑΠ. Όμως, βασικά θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ειδικά για τους νέους κανόνες που αφορούν το πρασίνισμα της ΚΑΠ. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι κανόνες να απλοποιηθούν τώρα αντί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους. Ελπίζουμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να τροποποιηθούν οι όροι για τη χορήγηση προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης στο πλαίσιο των απαιτήσεων αναγνώρισης και καταγραφής ζώων, όπως ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο Hogan την προηγούμενη Δευτέρα».

«Μέσα στο 2015, εμείς θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί χρόνος στους γεωργούς της ΕΕ να προσαρμοστούν και ότι δεν θα υπάρξουν άδικες περικοπές των άμεσων ενισχύσεων κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για μικρά ακούσια λάθη. Έχουμε στείλει λεπτομερείς προτάσεις στον Phil Hogan υπογραμμίζοντας τομείς όπου η απλούστευση της νέας ΚΑΠ είναι ζωτικής σημασίας. Θέλουμε πραγματικά να δούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απλοποίησης για την διοίκηση και για όλους τους φορείς, το συντομότερο δυνατό, και να μην χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους », πρόσθεσε.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr