Δεν θα οδηγηθούν αποθεματικά του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος δηλώνουν από το ΥπΑΑΤ

 3/3/2015

Δεν θα οδηγηθούν αποθεματικά του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος δηλώνουν από το ΥπΑΑΤ Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αποθεματικά των ταμείων και οργανισμών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μέσα στο Μάρτιο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, η πλεονάζουσα ρευστότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού κ. Λαφαζάνη και μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Σγουρίδη, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί αντίστοιχη ΚΥΑ για τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ.
Όσον αφορά τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας ανέφεραν τα εξής: «τα συγκεκριμένα χρήματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 0,4%. Αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε «κούρεμα» ούτε «δέσμευση» χρημάτων. Αυτά τα χρήματα θα γίνουν repos, με επιτόκιο 2,4%, για διάστημα 20 ημερών, για να μπορέσει να διεκπεραιώσει τις ανάγκες της στους δανειστές». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου, τόνισαν ότι «τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την πληρωμή των αγροτών αλλά είναι τα «επενδυτικά» χρήματα που έχουν κατατεθεί στην Πειραιώς».

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Για αυτό το λόγο προχωρά την Τετάρτη στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Υπολογίζεται όμως ότι κάπου 800 εκατ. ευρώ δεν θα καλυφθούν, αφού οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν - με εντολή της ΕΚΤ - να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Έτσι το Δημόσιο θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο να εξοφλήσει τις ξένες τράπεζες.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr