Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας και στην Ξάνθη. Θανατώθηκαν 70 βοοειδή

 28/9/2015

Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας και στην Ξάνθη. Θανατώθηκαν 70 βοοειδή
Ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος (την προηγούμενη Παρασκευή 25/9) οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα. Από την πρώτη στιγμή η Π.Ε. τέθηκε σε καραντίνα, ενώ απαγορεύτηκε η διακίνηση ζώων, κρεάτων και προϊόντων γάλακτος από την περιοχή,
ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Νέας Κεσσάνης και όπως προβλέπεται το μολυσμένο κοπάδι οδηγήθηκε στη σφαγή.  Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, κ. Σ. Λουκμακιάς ο οποίος μας ενέφερε: «το κρούσμα διαπιστώθηκε την Παρασκευή 25/9 Νέα Κεσσάνη και την επόμενη ημέρα οι κτηνίατροι της Περιφερειακής Ενότητας προχώρησαν στη θανάτωση 70 περίπου ζώων του κοπαδιού».
Και πρόσθεσε: «οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης επειδή έχουν μεγάλες και οργανωμένες μονάδες γαλακτοπαραγωγής, είχαν εφοδιαστεί εμβόλια εδώ και πολύ καιρό με δικά τους έξοδα προκειμένου όταν χρειαστεί να προστατέψουν τα κοπάδια τους (βάσει των οδηγιών από το ΥπΑΑΤ ο εμβολιασμός επιτρέπεται μόνο αν διαπιστωθεί κρούσμα). Έτσι από το προηγούμενο Σάββατο έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλο κρούσμα αλλά ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος αφού αυτή η ασθένεια είναι απρόβλεπτη».
Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να επεκτείνεται η οζώδης δερματίτιδα στα όρια της Π.Ε. Έβρου, με τη ζωονόσο να έχει προσβάλει (μέσα σε ένα περίπου μήνα από την εμφάνισή της), συνολικά 53 εκτροφές, κατά κύριο λόγο στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, ενώ συνεχίζουν οι έρευνες και για άλλα ύποπτα κρούσματα». Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και αφορά την εξέλιξη του νοσήματος, σημειώνεται ότι τα ζώα που έχουν θανατωθεί ανέρχονται πλέον στα 3.508, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του συνολικού πληθυσμού βοοειδών στον Έβρο, που υπολογίζεται στα 19.000. Οι εμβολιασμοί, των ζώων ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με τον εμβολιασμό περίπου 7.500 ζώων, είναι προγραμματισμένοι να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, μέχρι να εμβολιαστεί όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι μια ημέρα πριν το κρούσμα στην Ξάνθη, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος μας ανέφερε: «Θα πρέπει επιτέλους να επαναλειτουργήσει το Διασυνοριακό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων (Κέντρο Αναφοράς Επιζωοτιών) στην Ορεστιάδα ως κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και θα διενεργεί διαρκή επιδημιολογικό έλεγχο στα σύνορα. Αυτό το κέντρο λειτουργούσε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά σταμάτησε την λειτουργία του τα τελευταία 4 χρόνια περίπου. Θα πρέπει να ενισχυθεί με εργαστήρια και τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και επιστήμονες».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr