Δεν έχει δοθεί ευρώ από τότε που οι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα

22/02/2016

Δούσκα Ελένη
Στεγνή από πιστώσεις και χωρίς κουβέντα από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου κύλησε και αυτή η εβδοµάδα για τους αγρότες, που µπορεί να βρίσκονται στα µπλόκα, ωστόσο χρειάζονται ρευστό
προκειµένου να ξεκινήσουν τις εαρινές σπορές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων επικαλείται ο Αποστόλου, ενώ δείχνει Απρίλιο για υπόλοιπα ενιαίας

 Μάλιστα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τις επόµενες ηµέρες «τυχερή» στο ζήτηµα των πληρωµών αναµένεται να σταθεί µικρή µόλις µερίδα αγροτών και µόνο µε µικροποσά για υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση του 2013 και 2014, καθώς και κάποιες συνδεδεµένες. Κι ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν πλέον καµία «εµπιστοσύνη» στα χρονοδιαγράµµατα του υπουργείου, την άποψή τους έρχεται να διατρανώσει ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος τις τελευταίες δύο εβδοµάδες αποφεύγει, µάλλον εσκεµµένα, να αναφερθεί στη δική του δέσµευση σχετικά µε τον προγραµµατισµό που ανακοίνωσε για πληρωµές 50 περίπου εκατ. ευρώ για ενιαία ενίσχυση, συνδεδεµένες και αποζηµιώσεις από το ρωσικό εµπάργκο, µέσα στο Φεβρουάριο.
Αντίθετα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Β.Κεγκέρογλου, θέλοντας προφανώς να «δικαιολογήσει» την κατάσταση αναφορικά µε τις απληρωσιές, επικαλέστηκε την έλλειψη ταµειακών διαθεσίµων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, τα οποία διατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, και µάλιστα µε Υπουργική Απόφαση, όπως τόνισε. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον υπουργό: «Τα διαθέσιµα ταµειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ήταν υποχρέωσή µας µε βάση σχετική Υπουργική Απόφαση, να µεταφερθούν σε έντοκο λογαριασµό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού τα ποσά αυτά δεν ήταν απαραίτητα για την άµεση πληρωµή δικαιούχων. Σας πληροφορώ για µια ακόµη φορά ότι τα πήγαµε µε 2,3% και 2,4% ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα αξιοποιήσαµε σε όφελος του αγροτικού χώρου στον οποίο ανήκουν».
Σε κάθε περίπτωση, σύµφωνα µε τον κ. Αποστόλου, «το υπόλοιπο 46% της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 θα το εισπράξουν οι αγρότες µε την καταβολή του πρασινίσµατος, που υπολογίζεται για τον Απρίλιο. Ορισµένες κατηγορίες αγροτών θα πάρουν επιπλέον και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις τους ή τις ενισχύσεις για νέους αγρότες».

Καπνός έγινε η στήριξη των καπνοπαραγωγών

Το χαλί κάτω από τα πόδια των καπνοπαραγωγών τραβά η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η ενίσχυση της καλλιέργειας από τον Β’ Πυλώνα δεν θα εγκριθεί από την ΕΕ, καθώς δεν συνάδει µε τη φιλοσοφία των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ώρα που εκκρεµούν πληρωµές από το 2013 για τους παραγωγούς που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα αµειψισποράς µε ξηρικές καλλιέργειες και ολοκληρωµένης διαχείρισης, ο Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχµάν Αχµέτ από το Ποτάµι, αναφέρει ότι «η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών από τα συναλλαγµατικά διαθέσιµα του Β’ Πυλώνα θεωρείται ότι δεν θα τύχει στήριξης και αποδοχής από την ΕΕ, αφού η φιλοσοφία του Β’ Πυλώνα είναι η χρηµατοδότηση συγκεκριµένων µέτρων αγροτικών ανάπτυξης και όχι απλά ενίσχυση των παραγωγών».
Ο ίδιος, βέβαια, για να χρυσώσει το χάπι των παραγωγών τους παραπέµπει για ενίσχυση του εισοδήµατός τους αφενός στα συµβόλαια που κλείνουν µε τις µεταποιητικές επιχειρήσεις και αφετέρου στα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα, την αµειψισπορά και την ολοκληρωµένη, αν και δείχνει να «παραβλέπει» τις τεράστιες οφειλές από τις εν λόγω ενισχύσεις προς τους καλλιεργητές.

Ανά µήνα οι αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ για το 2015

Ανά µήνα και µέχρι την ολοκλήρωσή τους θα πραγµατοποιούνται οι πληρωµές του ΕΛΓΑ για τις αποζηµιώσεις του 2015, επανέλαβε από το βήµα της Βουλής, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου. Για τρίτη φορά τις τελευταίες εβδοµάδες, ο υπουργός επανήλθε λέγοντας ότι: «Ο ΕΛΓΑ για ζηµιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους, σε διάφορες καλλιέργειες, σχεδόν έχει ολοκληρώσει την καταβολή των αποζηµιώσεων του 2014, ενώ έχει ξεκινήσει η καταβολή και για ζηµιές του 2015 (πρώτο τρίµηνο), η οποία θα συνεχιστεί ανά µήνα µέχρι την ολοκλήρωσή τους».

Τεχνικό θέµα που θα διορθωθεί, λέει το υπουργείο για τους απλήρωτους  νέους της Κρήτης που δεν έχουν λάβει ακόµα τα 1.200 ευρώ του τσεκ

Εγκρίθηκε από την Κοµισιόν το αίτηµα των νέων αγροτών της Κρήτης, που µπήκαν στο πρόγραµµα το 2009 και δικαιούνται ενιαία ενίσχυση ύψους 1.200 ευρώ το χρόνο, αλλά φέτος δεν έχουν πληρωθεί καθόλου, απαντούν οι αρµόδιοι από τη Βάθη στους ενδιαφερόµενους, σηµειώνοντας, βέβαια, ότι από δω και πέρα είναι θέµα τεχνικό, το οποίο θα διορθωθεί κάποια στιγµή. Η βιαστική και αόριστη απάντηση του υπουργείου, ήρθε προκειµένου να «καταπνιγεί» άλλη µια εστία κινητοποιήσεων, µετά το τελεσίγραφο των Κρητικών ότι «αν µέχρι τις 19 Φεβρουαρίου δεν πάρουν απαντήσεις για το πρόβληµά τους, από ∆ευτέρα θα προχωρήσουν σε δυναµικές κινητοποιήσεις, που θα περιλαµβάνουν πολυήµερες καταλήψεις κτιρίων στο Ηράκλειο». Πρόκειται για τους νέους αγρότες που µπήκαν στο πρόγραµµα το 2009 και εισπράττουν ως τσεκ 1.200 ευρώ κάθε χρόνο, οριζόντια, χωρίς αντιστοίχιση µε τις παραγωγικές δραστηριότητές τους, στους οποίους αιφνιδίως σταµάτησε να δίνεται µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, λόγω θέµατος που προέκυψε µε τις µεταβιβάσεις µε ευθύνη υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύµφωνα µε τους Κρητικούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους είχε απαντήσει σε παλαιότερη συνάντηση ότι θα γίνονταν ανακοινώσεις για το πρόβληµά τους στις 28 Ιανουαρίου. «Πέρασε η ηµεροµηνία, απαντήσεις δεν πήραµε. Τηλεφωνούσαµε, ξανατηλεφωνούσαµε, τίποτα. Στο τέλος, οι αρµόδιοι του υπουργείου που συζητούσαµε το προηγούµενο διάστηµα, µας είπαν ότι δεν… κατάλαβαν το πρόβληµά µας. Είναι σίγουρο ότι µας κοροϊδεύουν!» υπογράµµισε ο νέος αγρότης Γιώργος Βιολάκης.
 
πηγη:www.agronews.gr