Ψυχρολουσία σε πολλές δόσεις η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο

  01/02/2017

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που τους πιστώνονται δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία τους.Δούσκα Ελένη
Με πολλαπλή ψυχρολουσία μοιάζει για τους περισσότερους αγρότες η τελευταία καταβολή της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο,
θέμα για το οποίο έχουν σπάσει, εδώ και ώρες τα τηλέφωνα της Agrenda και του AgroNews.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που τους πιστώνονται δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία τους.




Οι λόγοι για τους οποίους αυτή η πληρωμή μοιάζει με ψυχρολουσία είναι τρεις.
Πρώτον, μέχρι στιγμής (Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου), αρκετοί είναι οι αγρότες για τους οποίους δεν έχει παρατηρηθεί καμιά πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών. Ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με αναφορά του σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε ότι «ξεκίνησε» η πίστωση της επιστροφής φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014. Αυτό το «ξεκίνησε» σημαίνει πως η επιστροφή του φόρου δεν έχει φθάσει σε όλους.
Δεύτερον, έτσι όπως έχει γίνει με το συγκεκριμένο θέμα, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει σε τι ακριβώς αντιστοιχεί το ποσό που πιστώνεται. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που εγγράφονται στους λογαριασμούς τους δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία από προηγούμενα έτη.
Τρίτον, οι συμψηφισμοί που γίνονται επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων (επιστροφής φόρου) δείχνουν αλλόκοτοι. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία πληρώθηκαν διπλά, καθώς η παρακράτηση (δια συμψηφισμού) είχε γίνει προ ημερών χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των δικαιούχων, με αποτέλεσμα, στο μεταξύ, κάποιοι να σπεύσουν για την εκ νέου πληρωμή και τώρα ψάχνουν για το δίκιο τους.      
Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς πληρώνουν ως επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο, πως γίνεται ο υπολογισμός της επιστροφής και τι απομένει να περιμένουν οι αγρότες για να μπορούν να προγραμματίσουν ανάλογα.

πηγη:www.agronews.gr