Η ξηρασία... υπογράφει την τιµή στο σκληρό

  24/05/2017 

Γιαννακοπούλου Φανή
∆ώρον άδωρον ήταν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις για τα σκληρά σιτάρια, καθώς, αναλόγως την περιοχή και τον τύπο του χωραφιού, µάλλον ήρθαν αργά. Ειδικά τα ξηρικά του κάµπου δεν µπορούν να σωθούν
, λένε στην Agrenda παραγωγοί από τα κύρια σιτοπαραγωγικά κέντρα της χώρας.
Μεγάλες απώλειες ειδικά στα ξηρικά χωράφια, αναµένουν φέτος οι Έλληνες παραγωγοί. Περιέκοψε κατά 3,6 εκατ. τόνους στους 301,6 εκατ. τόνους τη συγκοµιδή ΕΕ η Strategie Grains.
Την ίδια ώρα, για δεύτερη συνεχή εβδοµάδα οι εµπορικοί οίκοι εξακολουθούν να προσφέρουν τιµές στα 215 ευρώ ο τόνο FOB για καλά σιτάρια και φυσικά αυτά τα επίπεδα δεν συγκινούν τους πωλητές στην εγχώρια αγορά.
«Για κάποια σιτάρια είναι πολύ αργά πλέον. Η ανοµβρία έχει κάνει ήδη τη ζηµιά της. Μπορεί να έβρεξε τώρα αλλά όσο χωράφια είναι αµµώδη και δεν είχαν ποτιστεί έχουν µεγάλο πρόβληµα. Σε λίγο καλύτερη µοίρα είναι ποτιστικά χωράφια µε καλύτερη ποιότητα εδαφών», αναφέρει στην Agrenda ο Στέλιος Πανάγαινας, διευθυντής της ΕΑΣ Θηβών, που έχει ήδη κλείσει συµβόλαια µε ∆ελατόλα και Agroinvest για το σκληρό µε 20 λεπτά το κιλό και 19 λεπτά το κιλό (+1 λεπτό πριµ ποιότητας) αντίστοιχα. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο παραγωγός από τη Φλώρινα Γιώργο Ευθυµιάδης «είχαµε πάρα πολύ ξηρασία και παγωνιά. Αναµένουµε µειωµένες αποδόσεις κατά 40%».

Κόβει προσδοκίες σε σιτάρι και κριθάρι η Strategie Grains

Μειωµένη κατά 3% στους 301,6 εκατ. τόνους έναντι των 309,8 εκατ. τόνων το 2015 αναµένεται να είναι η συνολική παραγωγή δηµητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2017, σύµφωνα µε πρόσφατη εκτίµηση του γαλλικού οµίλου αναλύσεων εµπορευµάτων, Strategie Grains. Ειδικότερα, τα µαλακά σιτάρια της ΕΕ φέτος δεν θα ξεπεράσουν τους 142,7 εκατ. τόνους. «Το νούµερο αυτό µπορεί να αλλάξει… καθώς οι επιπτώσεις της ξηρασίας δεν µπορούν ακόµη να υπολογιστούν µε ακρίβεια», τονίζουν οι αναλυτές της Strategie Grains. Επίσης, σε πολυετή χαµηλά θα είναι η παραγωγή του κριθαριού φτάνοντας του 59,6 εκατ. τόνους.



Στα 166 ευρώ ο τόνος τα µαλακά
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο παρά τη µείωση του δολαρίου έναντι του ευρώ η τάση στα δηµητριακά είναι πτωτική. Στη Γαλλία, η ενίσχυση του ευρώ έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιµές καθώς αυτοµάτως οι ευρωπαϊκές σοδειές γίνονται ακριβότερες στην παγκόσµια αγορά.  Ως αποτέλεσµα οι συνεδριάσεις ήταν πτωτικές  και οι τιµές συµβολαίων Σεπτεµβρίου 2017 πλέον κυµαίνονται στα 166 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.


GASC-Αιγύπτος
Πρώτη φορά από το 2015 που αγοράζει μαλακό από ΗΠΑ

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι ΗΠΑ κέρδισαν διαγωνισμό για παράδοση σιταριού στην Αίγυπτο. Για την ακρίβεια, 295.000 τόνοι σιταριού έναντι 208 δολαρίων ο τόνος, συμπεριλαμβανομένων των ναύλων, συνολικής αξίας πάνω από 61 εκατ. δολάρια έκλεισε ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου (GASC) από τις ΗΠΑ. Η παραγγελία περιλαμβάνει 115.000 τόνους σιταριού (hard red winter) από τις ΗΠΑ και είναι η πρώτη αγορά από το Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκριτης ιστοσελίδας Agrimoney.com.
Όπως προέκυψε από το διαγωνισμό το αμερικάνικο σιτάρι ήταν πιο ανταγωνιστικό, ακολουθούσε το γαλλικό, το οποίο αν αφαιρέσουμε τα ναύλα από τον ιταλικό εμπορικό όμιλο Casillo προσφέρθηκε έναντι 196,95 δολάρια ο τόνος.

πηγη: www.agronews.gr