Χαλάζια και πλημμύρες χτύπησαν καλλιέργειες σε Κοζάνη, Πέλλα και Λάρισα

25-05-2017
Χαλάζια και πλημμύρες χτύπησαν καλλιέργειες σε Κοζάνη, Πέλλα και Λάρισα
Μετά τις περιοχές στους Πύργους Εορδαίας στην Κοζάνη, στην Άρνισσα και στον Άγιο Αθανάσιο στην Πέλλα, που χτυπήθηκαν από το χαλάζι το μεσημέρι της Τρίτης (23/5), σφοδρή χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση είχαμε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/5) και στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων του νομού Λάρισας.


Είκοσι λεπτά συνεχόμενης χαλαζόπτωσης, στους Πύργους Εορδαίας, στην Άρνισσα και στον Άγιο Αθανάσιο Έδεσσας, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Η δυνατή χαλαζόπτωση κατέστρεψε ακόμη και τα συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας στα χωράφια, με αποτέλεσμα να διαλυθούν από το βάρος και τη δύναμη του χαλαζιού και να αφήσουν την παραγωγή μήλων, ροδάκινων και κερασιών απροστάτευτη.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από την σφοδρή χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού Λάρισας και ειδικότερα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν είναι βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού, ψυχανθών, αρωματικών φυτών και σιτηρών. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν σε δενδροκαλλιέργειες και αμπέλια. Η ισχυρή βροχόπτωση επαναλήφθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή του Δήμου της Λάρισας, ενώ κατά τόπους παρατηρείται και χαλαζόπτωση.

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί αυτών των περιοχών, το χαλάζι που έπεσε σε κάποια σημεία είχε το μέγεθος φουντουκιού με αποτέλεσμα να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να τύχουν και δίκαιων αποζημιώσεων.

πηγη:www.agrotypos.gr